Ryba na parze

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Ryba na parze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

50 ml oleju

50 g drobno pokrojonego czosnku

100 g czarnej fasoli

700 g ryby

sól morska

1 pokrojona w plasterki cytryna

1 papryczka chili

pokrojona w paski

3 zielone szalotki

drobno pokrojone

garść listków kolendry

1 łyżka sosu sojowo-grzybowego

1 łyżka oleju arachidowego

 

 

Przygotowanie:


Świeżą rybę, na przykład lucjana, nacinamy kilkakrotnie po bokach aż do ości i raz wzdłuż, z obydwu stron. Doprawiamy solą morską. Rybę smarujemy pastą z czarnej fasoli. Można ją kupić gotową w sklepach lub przyrządzić samemu. Wystarczy podsmażyć trzy posiekane główki czosnku w oleju warzywnym i dodać filiżankę fasoli. Na wierzch dajemy plasterki cytryny i wstawiamy rybę do parownika. Gotujemy przeszło 10 minut. Polewamy sosem sojowo-grzybowym, dodajemy pokrojone papryczki chili i szalotki. Na koniec wyciskamy sok ze świeżej cytryny i polewamy gorącym olejem arachidowym. Ozdabiamy listkami kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Smażony halibut z warzywami i kaszą kuskus
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łosoś pieczony powoli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ryba z panch phoron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: kuchnia bangladeska
Wiązana ryba
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.06) dorada z grilla
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.