Ryba na parze

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Ryba na parze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

50 ml oleju

50 g drobno pokrojonego czosnku

100 g czarnej fasoli

700 g ryby

sól morska

1 pokrojona w plasterki cytryna

1 papryczka chili

pokrojona w paski

3 zielone szalotki

drobno pokrojone

garść listków kolendry

1 łyżka sosu sojowo-grzybowego

1 łyżka oleju arachidowego

 

 

Przygotowanie:


Świeżą rybę, na przykład lucjana, nacinamy kilkakrotnie po bokach aż do ości i raz wzdłuż, z obydwu stron. Doprawiamy solą morską. Rybę smarujemy pastą z czarnej fasoli. Można ją kupić gotową w sklepach lub przyrządzić samemu. Wystarczy podsmażyć trzy posiekane główki czosnku w oleju warzywnym i dodać filiżankę fasoli. Na wierzch dajemy plasterki cytryny i wstawiamy rybę do parownika. Gotujemy przeszło 10 minut. Polewamy sosem sojowo-grzybowym, dodajemy pokrojone papryczki chili i szalotki. Na koniec wyciskamy sok ze świeżej cytryny i polewamy gorącym olejem arachidowym. Ozdabiamy listkami kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Śledź w musztardzie z ziemniaczanym plackiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ryba po marokańsku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska, Kuchnia koszerna
Dorsz zapiekany pod bekonowo - musztardowym chrustem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lampries
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Sri Lanka (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.