Ryba na parze po kantońsku

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Ryba na parze po kantońsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ryba:

450 g jędrnych białych rybnych filetów – z dorsza, soli albo turbota

1 łyżeczka grubej soli morskiej

kawałek imbiru (ok. 4 cm), obrany i drobno posiekany

2 dymki, drobno posiekane

1 łyżka jasnego sosu sojowego

2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego

1 łyżka oleju arachidowego albo roślinnego

2 łyżeczki oleju sezamowego

natka kolendry



Smażony ryż:

2 duże jajka od kur z wolnego chowu, lekko rozkłócone

2 łyżeczki oleju sezamowego

2 łyżki oleju arachidowego

400 g długoziarnistego ryżu, ugotowanego i ostudzonego (najlepiej z poprzedniego dnia)

2 łyżki drobno posiekanej dymki



Przygotowanie:

Osusz rybę papierowym ręcznikiem i natrzyj solą. Odłóż na 30 minut – to usunie z mięsa nadmiar wody.

Ustaw na woku albo garnku koszyk do gotowania na parze i wlej do niego wodę na głębokość około 5 cm. Zagotuj wodę, a rybę ułóż w żaroodpornej misce i posyp posiekanym imbirem. Wstaw naczynie z rybą do koszyka. Przykryj szczelnie i gotuj rybę na parze, aż mięso zmięknie. Cieńsze filety będą potrzebowały około 5 minut, a grubsze 7 - 10 minut. Przechowaj rybę pod przykryciem do chwili podania. Rozmieszaj w miseczce jajka, olej sezamowy oraz ½ łyżeczki soli i odstaw na bok. Rozgrzej wok na dużym ogniu. Wlej olej arachidowy, a gdy zacznie lekko dymić, włóż do niego ugotowany ryż. Smaż ok. 3 minut do chwili, aż się na wskroś przesmaży. Wylej na ryż doprawione jajka i smaż mieszając przez 2-3 minuty lub do chwili, gdy jajka się zetną i wszystko będzie suche. Dopraw ryż z jajkiem ½ łyżeczki soli oraz ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i smaż mieszając jeszcze 2 minuty, a później posyp dymką. Przemieszaj i przełóż na półmisek. Podaj ryż z rybą ugotowaną na parze, posypaną dymką. Zagrzej w rondelku olej arachidowy i sezamowy, a gdy zaczną dymić, polej nimi rybę i przybierz kolendrą.





powrót

Podobne przepisy

Sola w sosie jagodowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Łosoś marynowany w balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

liliu

postów: 17

04.09.2013 21:27

CYTUJ

to prawda-ryba jest pyszna! Wprawdzie b. lubię smażony ryż, ale rybę można też podać samą lub z sałatką. Jest jeden warunek-musi być absolutnie świeża!

#Voytek

05.05.2012 14:13


Łódź

CYTUJ

super przepis! Ale chyba lepsza jest cała ryba. Jak ktoś nie ma naczynia do gotowania na parze - można to zrobić w folii i piekarniku. Końcowy etap - dymka polana olejami - dodaje potrawie kwintesencji smaku.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.