Ryba gotowana na parze z gorczycową masalą

Przepis z programu Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: kuchnia bangladeska

Ryba gotowana na parze z gorczycową masalą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżeczki nasion czarnej gorczycy

6 łyżek oleju z gorczycy

75 g cebuli

obranej

przepołowionej i pokrojonej w cienkie pióra

40 g czosnku

obranego i pokrojonego w cienkie plasterki

1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy

2 łyżeczki sproszkowanych chilli z Kaszmiru

1 łyżeczka soli

4 x 175 g morszczuka albo dorsza

50 g czerwonej cebuli

obranej i pokrojonej w cienkie pióra

1 strąk zielonego pieprzu kajeńskiego

pokrojony w cienkie plasterki

 

 

Przygotowanie:


Wrzuć nasiona gorczycy do młynka do przypraw i zetrzyj na proszek. Na patelni rozgrzej olej z gorczycy, dodaj cebulę, czosnek, sproszkowaną kurkumę, sproszkowane chilli, starte nasiona gorczycy i sól. Smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty, aż cebula oraz czosnek zmiękną i zbrązowieją.
Przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką masę. Połową posmaruj wszystkie porcje ryby po jednej stronie. Z folii aluminiowej wytnij 4 prostokąty o boku 30 cm. Na środku każdego połóż kawałek ryby, posmarowaną stroną do dołu. Posmaruj widoczną stronę resztą pasty. Posyp rybę czerwoną cebulą i pieprzem kajeńskim. Zawiń w folię. Umieść w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj przez 20 minut, aż ryba będzie miękka. Rozwiń pakiety i wyłóż rybę na ogrzane talerze. Polej sosem, który pozostał na folii i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Filet z łososia z salsą malinową
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Wędzona rybka warmińska z kiszoną kapustą i jabłkami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szaszłyczki rybne
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.