Ryba gotowana na parze z czosnkiem, dymką i imbirem

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Ryba gotowana na parze  z czosnkiem, dymką i imbirem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

340-450 g filetów z ryby lub cała biała ryba tj. barwena

łupacz

strzępiel

1 łyżeczka grubej soli morskiej lub zwykłej

1 łyżka drobno posiekanego imbiru

1 łyżka jasnego sosu sojowego

2 łyżki drobno posiekanej dymki

1 łyżka oleju arachidowego (można użyć roślinnego)

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku

 

 

Przygotowanie:


Używając ryby w całości, oporządzić ją usuwając skrzela, nadałyby potrawie gorzkawy smak. Przełożyć rybę na żaroodporny talerz i posypać ją łyżeczką grubej soli morskiej, możecie też użyć zwykłej. Sól wyciąga wilgoć i mięso staje się bardziej zwarte. Następnie posypać rybę łyżką drobno posiekanego imbiru. Imbir jest często używany w chińskiej kuchni dla zrównoważenia smaku ryby. Ryba jest gotowa do dalszej obróbki.

powrót

Podobne przepisy

Paczuszki rybne
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Tażin z ryby
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Smażone nadziewane kwiaty cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Torcik z sardeli i endywii
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.