Curtis Stone

Ryba barramundi gotowana w całości na sposób azjatycki


Przepis z programu Surfing po menu 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Ryba barramundi gotowana w całości na sposób azjatycki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ryba barramundi

o wadze ok. 1,5 kg

oskrobana

wypatroszona

z usuniętymi skrzelami

 

 

Przygotowanie:


W najszerszym miejscu ryby porobić głębokie ukośne nacięcia, sięgające aż do kręgosłupa, ułożyć rybę w ceramicznej misce. Sporządzić marynatę z wina ryżowego, imbiru, dymki i [sklep 49]sosu sojowego[/sklep]. Zalać rybę, przykryć i wstawić do lodówki na 2–3 godziny. Ułożyć rybę w dużym rondlu lub na głębokiej patelni, zalać marynatą tak, aby była w niej cała zanurzona (w razie potrzeby można marynatę uzupełnić wodą). Dusić na małym ogniu przez około 20 minut, po czym usunąć kręgosłup. Przełożyć rybę na talerz. Część pozostałego z gotowania płynu wymieszać z cukrem palmowym i podgrzać w woku na średnim ogniu. Dodać sos sojowy oraz jasną pastę sojową i zamieszać. Dodać fasolkę oraz 100 ml płynu z gotowania. Gotować przez 2–3 minuty. Na koniec sos posypać posiekaną dymką i skropić olejem sezamowym, po czym wymieszać i polać nim rybę. Udekorować listkami kolendry i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Tajskie placuszki rybne delii
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Śledź w musztardzie z ziemniaczanym plackiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wędzona rybka warmińska z kiszoną kapustą i jabłkami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rosti ziemniaczane z rybą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

#chrissie49

16.01.2012 10:56


CYTUJ

nie forumowiczem, a forowiczem

#Agataaaa

13.01.2012 18:25


katowice

CYTUJ

Wow! Ciekawy pomysł na danie! Myślę, że będzie się ładnie prezentować - może skusze się na to danie rybne w niedzielę, bo rodzina wpadnie na obiad...:)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.