Rumuńskie gołąbki z wieprzowiną i wędzoną słoniną

Rumuńskie gołąbki z wieprzowiną i wędzoną słoniną
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach (odc.5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia rumuńska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 główki kapusty
  • słoik kiszonej kapusty
  • odsączonej (sok zostawić do gotowania)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Usunąć zewnętrzne liście z kapusty i blanszować je we wrzątku przez dwie minuty, osączyć z wody. Ściąć twardy „nerw” z liści, liście odłożyć. Z główek kapusty wyciąć głąby. Wlać wodę do wysokiego garnka (mniej więcej do ¼ wysokości), doprowadzić wodę do wrzenia, umieścić w garnku główkę kapusty, dziurą po głąbie do dołu. Obgotować przez dwie minuty. Wyjąć kapustę, odsączyć. Oddzielać liście, po jednym, do momentu, kiedy da się to zrobić bez uszkadzania liści. W ten sam sposób sparzyć drugą główkę i pooddzielać liście. Kapustę pozostałą po oddzieleniu liści (środek główki) pokroić, wymieszać z kiszoną kapustą, odstawić. Wymieszać mięso mielone ze słoniną lub boczkiem, odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i ryż i smażyć przez 10 minut. Dodać 60 ml gorącej wody i podgrzewać na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. W miseczce namoczyć chleb, a następnie odcisnąć i porwać na kawałeczki. Wymieszać kawałeczki chleba z mięsem i słoniną. Dodać ryż z cebulą i czosnkiem, koperek, tymianek, tabasco, sól i świeżo zmielony pieprz oraz dwie łyżki zimnej wody. Wymieszać. Do osobnej miski wlać 750 ml wody i 250 ml soku z kiszonej kapusty, dodać ziarenka pieprzu i liście laurowe. W sparzone liście kapusty zawijać mięsno-ryżowy farsz. Do dużego rondla wlać na dno trochę oliwy i położyć warstwę słodkiej kapusty mieszanej z kiszoną. Na tym ułożyć plasterki boczku, na których umieścić pojedynczą warstwę gołąbków. W ten sam sposób układać dalej warstwami. Na wierzchu ułożyć warstwę kapusty. Na ostatniej warstwie kapusty poukładać gałązki koperku i wlać mieszankę wody z sokiem z kapusty. Przykryć kilkoma liśćmi kapusty. Polać oliwą, wstawić na gaz i gotować na małym ogniu około półtorej godziny. Po tym czasie rozsunąć na boki liście kapusty. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory i gotować kolejne pół godziny. Przed podaniem przełożyć do wygrzanego naczynia i posypać tartym serem. Podawać z łyżką śmietany, posypanej słodką papryką w proszku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA