Si King

Rumuńskie gołąbki z wieprzowiną i wędzoną słoniną


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

Rumuńskie gołąbki z wieprzowiną i wędzoną słoniną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 główki kapusty

słoik kiszonej kapusty

odsączonej (sok zostawić do gotowania)

 

 

Przygotowanie:


Usunąć zewnętrzne liście z kapusty i blanszować je we wrzątku przez dwie minuty, osączyć z wody. Ściąć twardy „nerw” z liści, liście odłożyć. Z główek kapusty wyciąć głąby. Wlać wodę do wysokiego garnka (mniej więcej do ¼ wysokości), doprowadzić wodę do wrzenia, umieścić w garnku główkę kapusty, dziurą po głąbie do dołu. Obgotować przez dwie minuty. Wyjąć kapustę, odsączyć. Oddzielać liście, po jednym, do momentu, kiedy da się to zrobić bez uszkadzania liści. W ten sam sposób sparzyć drugą główkę i pooddzielać liście. Kapustę pozostałą po oddzieleniu liści (środek główki) pokroić, wymieszać z kiszoną kapustą, odstawić. Wymieszać mięso mielone ze słoniną lub boczkiem, odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i ryż i smażyć przez 10 minut. Dodać 60 ml gorącej wody i podgrzewać na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. W miseczce namoczyć chleb, a następnie odcisnąć i porwać na kawałeczki. Wymieszać kawałeczki chleba z mięsem i słoniną. Dodać ryż z cebulą i czosnkiem, koperek, tymianek, tabasco, sól i świeżo zmielony pieprz oraz dwie łyżki zimnej wody. Wymieszać. Do osobnej miski wlać 750 ml wody i 250 ml soku z kiszonej kapusty, dodać ziarenka pieprzu i liście laurowe. W sparzone liście kapusty zawijać mięsno-ryżowy farsz. Do dużego rondla wlać na dno trochę oliwy i położyć warstwę słodkiej kapusty mieszanej z kiszoną. Na tym ułożyć plasterki boczku, na których umieścić pojedynczą warstwę gołąbków. W ten sam sposób układać dalej warstwami. Na wierzchu ułożyć warstwę kapusty. Na ostatniej warstwie kapusty poukładać gałązki koperku i wlać mieszankę wody z sokiem z kapusty. Przykryć kilkoma liśćmi kapusty. Polać oliwą, wstawić na gaz i gotować na małym ogniu około półtorej godziny. Po tym czasie rozsunąć na boki liście kapusty. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory i gotować kolejne pół godziny. Przed podaniem przełożyć do wygrzanego naczynia i posypać tartym serem. Podawać z łyżką śmietany, posypanej słodką papryką w proszku.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

#dziucia

01.03.2012 18:03


warszwa

CYTUJ

Gołąbki prawdziwe z kuchni rumuńskiej robi się nie w liściach słodkiej kapusty tylko w liściach kapusty kiszonej bądź w liściach winogronowych kiszonej, kisza cala główką kapusty i z niej robią gołąbki. Przeważnie jedzą z mamałyga. farsz to mięso mielone, ryż i cebula. takie gołąbki to są gołąbki typowo rumuńskie a nie według gustu i upodobania. Bym była ciekawa z jakiego regiony są te opisane powyżej

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.