Maryla Musidłowska

Rumtopf


Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka

odsłon: 14879

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Formułą rumtopfu jest:

Warstwa owoców, warstwa cukru i warstwa rumu, tak by przykrył owoce na 3 palce. Owoce muszą być dojrzałe i umyte, a rum dobry i wysokoprocentowy. Rumtopf przyrządzać w szklanym 5 litrowym słoju.



Do klasycznego rumtopfu używa się:

Truskawek, malin, wiśni, czereśni, czerwonych porzeczek, gruszek, moreli, brzoskwiń, śliwek. Nie używać jabłek, jagód i czarnych porzeczek. Większe owoce pokroić w ćwiartki, usunąć z nich skórkę i pestki. Na każde pół kilo owoców przypada 200 gram cukru. Owoce wsypać do słoja, zasypać cukrem i zalać rumem. Odstawić.



© Maryla Musidłowska



powrót

Podobne przepisy

Ogórki kiszone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Konfitura z cebuli
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

skomentuj przepis

#Kasiulta

13.09.2011 14:56


Poznań

CYTUJ

wszystko robiłam zgodnie z przepisem,po napełnieniu słoja,w moim przypadku 2 litrowego,zakręciłam go i wyniosłam w ciemne miejsce.Po tygodniu owoce zaczęły "pracować" i płyn powoli zaczął wyciekać .Co mam zrobic? Pomocy Marylu bo szkoda tak cennej zawartości.
Kasia Daszyńska

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.