Maryla Musidłowska

Rumtopf


Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka

odsłon: 14707

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Formułą rumtopfu jest:

Warstwa owoców, warstwa cukru i warstwa rumu, tak by przykrył owoce na 3 palce. Owoce muszą być dojrzałe i umyte, a rum dobry i wysokoprocentowy. Rumtopf przyrządzać w szklanym 5 litrowym słoju.



Do klasycznego rumtopfu używa się:

Truskawek, malin, wiśni, czereśni, czerwonych porzeczek, gruszek, moreli, brzoskwiń, śliwek. Nie używać jabłek, jagód i czarnych porzeczek. Większe owoce pokroić w ćwiartki, usunąć z nich skórkę i pestki. Na każde pół kilo owoców przypada 200 gram cukru. Owoce wsypać do słoja, zasypać cukrem i zalać rumem. Odstawić.



© Maryla Musidłowska



powrót

Podobne przepisy

Mus jabłkowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Kandyzowana skórka pomarańczy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Powidła śliwkowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kiszona kapusta
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania wegańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Złoty dżem
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Kompot czereśniowy z wanilią
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#Kasiulta

13.09.2011 14:56


Poznań

CYTUJ

wszystko robiłam zgodnie z przepisem,po napełnieniu słoja,w moim przypadku 2 litrowego,zakręciłam go i wyniosłam w ciemne miejsce.Po tygodniu owoce zaczęły "pracować" i płyn powoli zaczął wyciekać .Co mam zrobic? Pomocy Marylu bo szkoda tak cennej zawartości.
Kasia Daszyńska

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.