Tomasz Jakubiak

Różowy śledź na wytrawnym pierniku z imbirowo-cebulowym sosem i gruszkami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Śledzie

odsłon: 7480

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 kawałki wytrawnego piernika

4 płaty śledzia

kilka listków tymianku

100 ml czerwonego wytrawnego wina

szklanka soku z buraka

syrop cebulowo- imbirowy:

duży korzeń imbiru

cebula

125 g cukru

gruszki na palonym maśle:

2 gruszki

3 łyżki klarowanego masła

2 goździki

szczypta cynamonu

skóra z cytryny

szczypta przyprawy do piernika

sok z 1/2 cytryny

 

Przygotowanie:

Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je winem i sokiem z buraków. Dodaj listki tymianku i odstaw na 30 minut.
Imbir i cebulę pokrój w plastry. Zasyp cukrem i odstaw na minimum 5-6 godzin, aż cebula i imbir puści sok.
Gruszki obierz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozpuść masło. Dodaj gruszki, goździki, cynamon, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny. Gruszki zakwaś sokiem z cytryny.
Plastry piernika przesmaż na maśle.,Na kawałki piernika nałóż gruszki i śledzia. Całość skrop syropem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Obzarciuch

postów: 8

11.11.2013 13:19

CYTUJ

polecam na śniadanie omlet ziemniaczany

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.