Antonio  Carluccio

Rozmaitości rzymskie smażone w cieście


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Lacjum (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Rozmaitości rzymskie smażone w cieście
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

woda

mąka

drożdże

szczypta soli



Dodatki

suszone pomidory

kwiaty cukini

listki szałwi

filety anchois



Przygotowanie

Z mąki i wody wyrabiamy dość płynne ciasto. Dodajemy drożdże. Ubijamy ciasto energicznie trzepaczką. Powinno mieć gładką, lejącą się konsystencję. Trzeba je starannie wymieszać, aby nie pozostały żadne grudki. Dodajemy niewielką szczyptę soli i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Po około dwudziestu minutach powinno uzyskać idealną konsystencję.



W cieście możemy smażyć: kwiaty cukini, suszone pomidory, listki świeżej szałwii i filety anchois.

Suszone pomidory, aby nie były za słone, należy wcześniej namoczyć w wodzie z octem winnym, na około pół godziny. Każdy składnik maczamy w cieście i smażymy na gorącej oliwie.



© Antonio Carluccio

powrót

Podobne przepisy

Bruschetta z mozzarellą, fenkułem i cukinią
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Włoski, faszerowany bakłażan
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rożki z warzywami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
Chrupiące grzanki z pomidorami i wędzoną makrelą
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.