Antonio  Carluccio

Rozmaitości rzymskie smażone w cieście


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Lacjum (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Rozmaitości rzymskie smażone w cieście
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

woda

mąka

drożdże

szczypta soli



Dodatki

suszone pomidory

kwiaty cukini

listki szałwi

filety anchois



Przygotowanie

Z mąki i wody wyrabiamy dość płynne ciasto. Dodajemy drożdże. Ubijamy ciasto energicznie trzepaczką. Powinno mieć gładką, lejącą się konsystencję. Trzeba je starannie wymieszać, aby nie pozostały żadne grudki. Dodajemy niewielką szczyptę soli i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Po około dwudziestu minutach powinno uzyskać idealną konsystencję.



W cieście możemy smażyć: kwiaty cukini, suszone pomidory, listki świeżej szałwii i filety anchois.

Suszone pomidory, aby nie były za słone, należy wcześniej namoczyć w wodzie z octem winnym, na około pół godziny. Każdy składnik maczamy w cieście i smażymy na gorącej oliwie.



© Antonio Carluccio

powrót

Podobne przepisy

Tartinki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wieża z kanapek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Puszysty omlet z serem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Huevos hamin, czyli jajka z sefardyjskiego czulentu
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.