Rozmaite desery

Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Rozmaite desery
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Panna cotta

500 ml śmietany 36%

25 dag sera ricotta

20 dag cukru pudru

pół laski wanilii

2 dag żelatyny

Krem brulee

10 żółtek

200 ml mleka

300 ml śmietany 36%

20 dag cukru pudru

5 dag cukru brązowego

Zabaione

6 zółtek

30 dag cukru

200 ml wina marsala

Karmelizowane śliwki

50 dag śliwek

10 dag cukru brązowego

5 dag masła

50 ml miodu lipowego

50 ml śliwowicy

Zabaione z owocami

20 dag kremu zabaione

15 dag truskawek

15 dag jagód

15 dag malin

mięta

15 dag winogron rodzynkowych

Przygotowanie:

Przygotowanie panna cotty
Śmietanę razem z cukrem i przekrojoną wzdłuż wanilią zagotować na małym ogniu, dodać ser ricotta. Po 30 min dodać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i przecedzić całość przez bardzo drobne sitko i przelać do formy wyłożonej folią spożywczą. Odstawić do zastygnięcia.

Przygotowanie kremu brulee
Żółtka wymieszać delikatnie z cukrem pudrem i dodać śmietanę i mleko. Przelewamy do naczyń, w których będziemy piec deser w temp. 100 stopni C przez 60 min. Po wyjęciu kremu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia, przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy palnikiem.

Przygotowanie zabaione
Żółtka ucieramy razem z cukrem w gorącej kąpieli wodnej do uzyskania bardzo gęstego kogla mogla, następnie dodajemy ciągle ucierając wino. Krem powinien mieć konsystencję bitej śmietany.

Przygotowanie karmelizowanych śliwek
Cukier brązowy rozpuszczamy na patelni, dodajemy surowe masło następnie pokrojone w cząstki śliwki, wszystko razem karmelizujemy i dodajemy śliwowicę. Następnie podpalamy i flambirujemy.

Przygotowanie zabaione z owocami
Truskawki kroimy w cząstki, układamy na talerzu, dodajemy resztę owoców i zalewamy kremem zabaione. Dodajemy miętę do dekoracji i posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Miodowo-waniliowa panna cotta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panna cotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.