Si King

Rozkosz sułtana z kremem bakłażanowym


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka

Rozkosz sułtana z kremem bakłażanowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Jagnięcina

55 g masła

3 łyżki oliwy

1,8 kg jagnięciny, łopatki lub udźca, obranej z błonek i pokrojonej na 2,5 cm kawałki

1 cebula

5 roztartych ząbków czosnku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

½ łyżeczki suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego oregano

½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

¼ łyżeczki zmielonych goździków

1 łyżeczka kminu

285 ml bulionu z jagnięciny

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki, do dekoracji



Krem bakłażanowy

4 duże bakłażany

250 ml mleka

2 łyżki gęstej śmietany

55 g masła

1 łyżka mąki

110 g startego sera kasseri (można go zastąpić cheddarem)

1 łyżeczka suszonych płatków chili

sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę, obsmażyć na złoto kawałki mięsa. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć przez kilka minut. Dodać przecier pomidorowy, tymianek, oregano, goździki, ziele angielskie, kmin, wlać bulion, przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu bez pokrywki przez około godzinę, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. W piekarniku opiekać bakłażany przez około 40 minut (aż zmiękną i będą miały pomarszczoną skórkę). Wyjąć, odłożyć na chwilę na bok, żeby przestygły. Przeciąć bakłażany wzdłuż na pół, łyżką wyjąć miąższ. W jednym rondelku podgrzać mleko ze śmietaną. W drugim rondelku stopić masło i wymieszać z mąką. Do masła z mąką dolewać stopniowo ciepłe mleko ze śmietaną, cały czas mieszając, tak, aby powstał gęsty beszamel. Dodać puree z bakłażana, ser, płatki chili, sól i świeżo zmielony pieprz. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Pośrodku talerza ułożyć porcję kremu bakłażanowego, obłożyć kawałkami mięsa z sosem, posypać natką pietruszki.





© Dave Myers i Si King

powrót

Podobne przepisy

Indyk pieczony z brzoskwiniami i imbirem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gicz cielęca z kremem z nasion sosny i esencją sardelową
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczona kurka z winogronami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chili z 5 rodzajów fasolki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.