Rożki z wołowiną z zielonym pieprzem

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Rożki z wołowiną z zielonym pieprzem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

250 g wołowiny (polędwicy lub rostbefu), pokrojonej w plastry

3 drobno pokrojone chili

sok z limonki

50 g grubo zmielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki soli

liście betelu

1 łyżeczka zielonego pieprzu

100 ml oleju

3 ząbki czosnku

1 gałązka liści curry

½ cebuli, cienko pokrojonej



do dekoracji:

2 pomidory, pozbawione pestek, pokrojone na ćwiartki

1 papryczka chili, pozbawiona pestek, pokrojona

1 ogórek, obrany, pozbawiony pestek, pokrojony w słupki

½ cebuli, pokrojonej

½ pęczka kolendry

2 zielone szalotki, pokrojone



Przygotowanie:

W naczyniu umieszczamy wołowinę, chili i sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania na 5 minut. Przygotowujemy liście betelu. Formujemy rożki i zabezpieczamy wykałaczką. Do wołowiny dodajemy zielony pieprz i mieszamy. W woku na dużym ogniu rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek, liście curry i cebulę. Kiedy czosnek się zrumieni, dodajemy wołowinę i smażymy, nieustannie mieszając i nie zmniejszając ognia. Kiedy wołowina się zrumieni, zdejmujemy wok z ognia. Nakładamy wołowinę do rożków z liści. Dodajemy pomidory, chili, pieprz, ogórek, cebulę, kolendrę i szalotki.

powrót

Podobne przepisy

Kurczę w estragonie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Stek teriyaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Klasyczny pudding ze stekiem i cynadrami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.