Rożki z pietruszką - Monika Błotnicka

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Rożki z pietruszką - Monika Błotnicka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

wiązka świeżej natki pietruszki

4 ząbki czosnku

60 ml oliwy + niewielka ilość do posmarowania ciasta

250 g ciasta francuskiego gotowego

gruba sól morska

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200 stopni C. Pietruszkę, czosnek miksuję w niewielkim naczyniu (malakser), aż powstanie jednolita i gładka masa. Powoli dolewam oliwę, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto francuskie rozwałkowuję na oprószonej mąką stolnicy, tak by powstał prostokąt. Rozsmarowuję na nim cienko masę z pietruszki, czosnku i oliwą. Zwijam ciasto z obu stron do wewnątrz (po krótszym boku). Nie zwijam zbyt ciasno, a w trakcie zwijania smaruję ciasto oliwą, żeby się dobrze skleiło. Zrolowane wałki delikatnie do siebie dociskam. Ciasto wkładam na 20 minut do zamrażalki. W tym czasie smaruję blachę do pieczenia lekko tłuszczem i obsypujemy mąką. Wyjmuję cisto z zamrażalki, kładę na stolnicy i kroję plastry szerokości około 1 cm. Wszystkie układam na blasze, powierzchnią przecięcia do dołu, oprószam solą i delikatnie dociskamy do blachy np. wałkiem. Piekę około 15 min, aż ciastka się delikatnie przyrumienią. Wykładamy do wystygnięcia na kratkę.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Orzechy włoskie smażone na głębokim tłuszczu z ziarnem sezamowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Cantuccini
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Irlandzki colcannon
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Chrupiące krakersy z kremem „burratina”
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.