Janella  Purcell

Rożki z ciasta filo


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Rożki z ciasta filo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ pokrojonej cebuli

filiżanka pieczarek

mały bloczek tofu

filiżanka prażonych orzechów makadamii

pęczek kolendry

ząbek czosnku

½ filiżanki fety

½ filiżanki oliwy

paczka ciasta filo

1 ½ filiżanki oliwy

½ filiżanki ziaren sezamu

 

 

Przygotowanie:


Orzechy rozgnieść w moździerzu albo w robocie kuchennym. Dodać kolendrę i czosnek. Zmiksować, aż powstanie pasta. Dodać fetę i oliwę. Wymieszać. Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać grzyby. Smażyć, aż będą miękkie. Dołożyć tofu. Wymieszać. Dodać łyżkę przygotowanego wcześniej pesto. Ciasto posmarować oliwą. Złożyć formując trójkąt. Nałożyć farsz. Składać ciasto tak, żeby zachowało kształt trójkąta. Brzeg dobrze nasączyć oliwą. Układać rożki na natłuszczonej oliwą blasze. Posypać sezamem. Piec 15 minut w temperaturze 180°C.

powrót

Podobne przepisy

Jaja a la flamenco
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Huevos hamin, czyli jajka z sefardyjskiego czulentu
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Rożki z serem i szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sushi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Galaretki w polskich smakach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciabatta razowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.