Nadia G.

Rożki z camembertem, morelami i pistacjami


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Rożki z camembertem, morelami i pistacjami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15 suszonych moreli

pokrojonych w drobną kostkę

½ szklanki nektaru morelowego

2 łyżki dżemu morelowego

½ szklanki camemberta bez skórki

1 laska wanilii

3 arkusze ciasta filo

szczypta cynamonu

¾ szklanki cukru trzcinowego

stopione masło

¾ szklanki wody

sól morska

¾ szklanki orzechów pistacjowych

mała szczypta pieprzu kajeńskiego

duża szczypta soli morskiej

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Zagotuj wodę z cukrem na średnim ogniu, dodaj suszone morele i zmniejsz płomień. Dodaj nektar i dżem morelowy, wanilię i cynamon. Gotuj na małym ogniu 10 min. Zdejmij rondel z ognia, odcedź syrop do miski. Usuń laskę wanilii. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Za pomocą pędzla posmaruj stopionym masłem arkusze ciasta filo. Pokrój arkusze na wstęgi o szerokości 7,5 cm. Nałóż 1 łyżkę camemberta i 1 łyżeczkę kawałków moreli na każdą wstęgę z ciasta filo. Złóż ciasto, przykrywając nadzienie w ten sposób, by dolna krawędź pokryła się z boczną, tworząc trójkąt. Kontynuuj zwijanie rożka ukośnie, raz skośnie w lewo, raz do góry, raz skośnie w prawo. Koniec wstęgi z ciasta wykorzystaj do sklejenia brzegów. Ułóż trójkąty na blasze do pieczenia, posmaruj niewielką ilością stopionego masła i upiecz w 18 minut. Zmiksuj pistacje pulsacyjnie w malakserze z solą morską i pieprzem kajeńskim. Przekrój upieczone rożki na połowy, skrop syropem morelowym i posyp pokruszonymi pistacjami.

powrót

Podobne przepisy

Pudding czekoladowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Deser z chia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci
Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Kogel-mogel z owocami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mus z kiwi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.