Anna Olson

Rożki nektarynkowo-malinowe


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.39)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Rożki nektarynkowo-malinowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 nie obrane nektarynki pokrojone w kostkę

1½ szklanki malin (mrożone należy odsączyć)

¼ szklanki cukru

3 łyżki mąki uniwersalnej

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

6 płatów ciasta phyllo

140g masła

stopionego

cukier do posypania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175º C. Za pomocą pędzla posmarować płaty ciasta phyllo wodą i zawinąć w wilgotną ściereczkę, żeby nie stwardniały. Wymieszać pokrojone nektarynki z malinami, cukrem, mąką, cynamonem oraz gałką muszkatołową i odstawić. Rozłożyć na blacie płat ciasta, posmarować płynnym masłem za pomocą pędzla i przykryć drugim płatem. Posmarować go płynnym masłem i przykryć trzecim płatem. Resztę ciasta okryć wilgotnym ręcznikiem. Podzielić dłuższy bok ciasta na 6 równych odcinków i przeciąć ciasto na 6 pasów. Na jeden koniec każdego pasa nałożyć nieco nadzienia i zagiąć górną krawędź pasa na jego dłuższy bok tak, żeby powstał trójkąt z nadzieniem w środku. Zawijać ciasto w rożek z nadzieniem w środku, aż owoce będą dobrze okryte. Nadmiar ciasta odciąć. Układać rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powyższe czynności powtórzyć z pozostałymi trzema płatami ciasta phyllo. Posmarować rożki stopionym masłem i posypać cukrem. Piec 20 – 30 min, aż będą złocisto-brązowe. Podawać ciepłe lub o temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Różane pączki ze słodkim jogurtem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Cukiniowe muffinki
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Tarta tatin z cykorii
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Królewska szarlotka z bezą i czekoladowym ganache
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.