Anna Olson

Rożki fajita


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Rożki fajita
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

1¼ szklanki zwykłej mąki

1 szklanka mąki pszennej razowej

1 ½ łyżeczki soli

½ szklanki zimnego niesolonego masła, pokrojonego na kawałki

1 duże jajko

1/3 szklanki lodowatej wody

1 łyżka białego octu



Farsz

1 łyżka oliwy

350 g mielonego mięsa z piersi kurczaka

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka chili w proszku

½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę cebuli

¾ szklanki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

płatki chili (niekoniecznie)

sól i pieprz

1 jajko rozmieszane z 2 łyżkami wody, do posmarowania



Przygotowanie

Aby przygotować ciasto, wymieszaj obie mąki z solą w dużej misce i posiekaj z kawałkami masła (palcami, nożem albo pulsacyjnie w malakserze), aż masa przybierze konsystencję okruszków. W małej misce roztrzep widelcem jajko, wodę i ocet. Dodaj do masy, mieszając widelcem tylko do chwili, gdy płyn zostanie wchłonięty. Wyłóż otrzymaną mieszaninę na lekko posypany mąką blat i zagnieć szybko, aż z ciasta da się uformować krążek. Zawiń go w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Aby przygotować farsz, rozgrzej oliwę w rondlu na średnim ogniu. Usmaż mięso kurczaka z kminem, kolendrą oraz płatkami chili. Przełóż mięso do miski, zmniejsz temperaturę i podsmaż mieszają cebulę oraz czerwoną paprykę, aż się zeszklą. Dodaj czosnek oraz świeżą kolendrę i ogrzewaj jeszcze przez minutę. Wymieszaj warzywa z mięsem, dopraw do smaku i odstaw do ostygnięcia.

Nagrzej piekarnik do 190 stopni C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj przygotowany krążek ciasta na prostokąt o grubości około ½ cm. Wytnij 12 kwadratów o boku długości ok. 15 cm). Na środek każdego kwadratu nałóż po około 1/3 szklanki wypełnienia. Złóż ciasto po przekątnej tworząc trójkąt, zlep brzegi, dociskając krawędzie widelcem i ułóż pierogi na blasze do pieczenia. Rozwałkuj pozostałe okrawki ciasta i w ten sam sposób zrób jeszcze kilka rożków. Posmaruj je pędzlem zanurzonym w roztrzepanym jajku z wodą i piecz ok. 20 min., aż się zrumienią. Podawaj na gorąco lub schłodzone do temperatury pokojowej.



©Anna Olson



powrót

Podobne przepisy

Pulpety wołowe z graną na botwince
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Pierś z kaczki w sosie z miodu pitnego, kasza jaglana z bakaliami
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.