Marieta  Marecka

Rozgrzewający krem z marchewki


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

odsłon: 1401

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 marchewek

1 pietruszka

2 małe cebule

3 łyżki masła

sok i skórka z 1 pomarańczy

2 łyżki startego imbiru

2 ząbki czosnku

ok. 1 litra bulionu drobiowego

1 łyżeczka chili w płatkach

sól

pieprz

gęsty jogurt grecki

słonecznik łuskany

Przygotowanie:

Marchew i pietruszkę szorujemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach lub miksujemy w malakserze.
Cebule kroimy w półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim cebulkę, aż zmięknie.
Dorzucamy starte warzywa i przesmażamy ok. 5 - 7 minut. Dodajemy starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, chili, sól i pieprz.
Zalewamy całość bulionem na wysokość warzyw i pod przykryciem, co jakiś czas mieszając gotujemy, aż warzywa całkowicie zmiękną i się lekko rozgotują.
Miksujemy całość blenderem, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z kleksem gęstego jogurtu i podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.

powrót

Podobne przepisy

Bruschetta z pomidorami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bakłażany duszone w pomidorach
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Suflety warzywne
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Teryna owocowa z serem pleśniowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suflet ziemniaczany
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.