Annabel  Langbein

Rozgrzewająca pasta chili


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Rozgrzewająca pasta chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 świeżych lub mrożonych, długich, czerwonych papryczek chili, grubo pokrojonych

8 ząbków czosnku, obranych

½ szklanki grubo posiekanego świeżego imbiru

½ szklanki oleju o neutralnym smaku

drobno starta skórka z dwóch cytryn lub limonek

½ szklanki wody

2 łyżki cukru

2 łyżeczki sosu sojowego

½ łyżki soli

mielony, czarny pieprz, do smaku

Przygotowanie:

Papryczki, czosnek, imbir i olej zmiksować w robocie kuchennym do uzyskania pasty. Rozgrzać patelnię o grubym dnie lub rondel na średnim ogniu. Wrzucić pastę, dodać skórkę, gotować, mieszając, aż zacznie pachnieć (5 minut). Dodać wodę i cukier, gotować, aż znów zgęstnieje, a olej zbierze się na wierzchu (około 10 minut). Zdjąć z ognia, dodać sos sojowy, sól i pieprz. Ostudzić. Można przechowywać w słoiku w lodówce do dwóch miesięcy.

powrót

Podobne przepisy

Błyskawiczny krem z bananów i borówek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pesto pietruszkowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pesto
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sosy do gotowanych ziemniaków
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sos pomidorowy z trawą cytrynową
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.