Rozbef z sosem

Rozbef z sosem
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 kilogramy steku z antrykotu z kością
  • 3 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia
  • szalotka
  • sos i tłuszcz z pieczeni
  • pół butelki czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso doprawiamy tłuczonym na grubo pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy olej z drugiego tłoczenia i obsmażamy na nim mięso z każdej strony na złocisto brązowy kolor. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury dwustu stopni Celsjusza aż będzie średnio wysmażony. Następnie wyjmujemy rozbef z naczynia i odlewamy sos i tłuszcz powstałe podczas pieczenia. Przystępujemy do przygotowania sosu. Kroimy szalotkę w plasterki. Wrzucamy ją do naczynia, w którym piekliśmy mięso i lekko zrumieniamy. Dolewamy niewielką ilość wina i zeskrobujemy drewnianą łyżką reszki, które przywarły do dna naczynia. To tak zwane deglasowanie. Następnie dolewamy resztę wina i redukujemy sos do połowy objętości gotując go na małym ogniu. Następnie dodajemy pięć miarek sosu i tłuszczu z pieczenia rozbefu i całość znów poddajemy redukcji.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA