Claire Robinson

Rozbef z sosem


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Rozbef z sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kilogramy steku z antrykotu z kością

3 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia

szalotka

sos i tłuszcz z pieczeni

pół butelki czerwonego wina

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Mięso doprawiamy tłuczonym na grubo pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy olej z drugiego tłoczenia i obsmażamy na nim mięso z każdej strony na złocisto brązowy kolor. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury dwustu stopni Celsjusza aż będzie średnio wysmażony. Następnie wyjmujemy rozbef z naczynia i odlewamy sos i tłuszcz powstałe podczas pieczenia. Przystępujemy do przygotowania sosu. Kroimy szalotkę w plasterki. Wrzucamy ją do naczynia, w którym piekliśmy mięso i lekko zrumieniamy. Dolewamy niewielką ilość wina i zeskrobujemy drewnianą łyżką reszki, które przywarły do dna naczynia. To tak zwane deglasowanie. Następnie dolewamy resztę wina i redukujemy sos do połowy objętości gotując go na małym ogniu. Następnie dodajemy pięć miarek sosu i tłuszczu z pieczenia rozbefu i całość znów poddajemy redukcji.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grillowane przepiórki z purée i sosem Porto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Kapłon smażony na słodko
Przepis z programu Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tatar
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.