Różany tort z pistacjami

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Różany tort z pistacjami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



9 arkuszy ciasta filo

75 g masła

300 g obranych, niesolonych pistacji

6 łyżek miodu

6 łyżek wody różanej

1 ½ łyżeczki nasion czarnuszki

200 ml śmietany 36%

do dekoracji: 1 łyżka posiekanych pistacji, suszone płatki róży



Przygotowanie:



1. Ze złożonych razem arkuszy ciasta filo wykroić krążki o średnicy 30 cm. Stopić i lekko przestudzić masło. Pistacje grubo posiekać, wymieszać z miodem i 4 łyżkami wody różanej.

2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C.

3. Przygotować 3 warstwy tortu. Na każdą z nich na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć krążek ciasta filo, posmarować masłem, przykryć drugim krążkiem, znów posmarować masłem i przykryć trzecim krążkiem. Na tak przygotowane ciasto filo wyłożyć po 1/3 orzechów z miodem, rozgarnąć ku brzegom w równą warstwę i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut, wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

4. Śmietanę wlać do miski i ubić niezbyt sztywno. W trakcie ubijania dodać resztę wody różanej. Na pierwszej warstwie tortu rozsmarować 1/3 śmietany, przykryć drugą warstwą, nałożyć kolejną porcję śmietany, położyć ostatnią warstwę tortu i rozsmarować resztę śmietany.

5. Posypać posiekanymi pistacjami i płatkami róży, pokroić na porcje, rozłożyć na talerze i podawać.





powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Torcik czekoladowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sernik sezamowy na kruchym spodzie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Ciasto z Earl Grey'em
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Babeczki orzechowe z kremem cynamonowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.