Roszponka z karmelizowanymi orzechami nerkowca i chili - Marieta Marecka

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

odsłon: 4372

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1/2 opakowania roszponki (umyta i osuszona wcześniej "czeka" w misce)

orzechy nerkowca ok. 50 g

2 łyżki sezamu

2 łyżki miodu (najlepiej jakiegoś płynnego ja lubię akacjowy)

1 strączek chili poszatkowany

świeża mięta

oliwa z oliwek

1/2 owocu granata

sok z 1/2 limonki (wyciśnięty wcześniej)

 

Przygotowanie:

Rozgrzewamy patelnię i na suchą wrzucamy orzechy i sezam, prażymy do zezłocenia, polewamy miodem, dodajemy chili i karmelizujemy całość. Do miski wrzucamy sałatę, listki mięty, dodajemy sól, pieprz, sok z limonki i oliwę z oliwek. Mieszamy całość. Owoc granatu obieramy i "wystukujemy" pestki drewnianą łyżką. Sałatę wkładamy do pojemniczków, dodajemy orzechy i pestki granatu.

powrót

skomentuj przepis

#vVEieZivGHZd

14.01.2012 16:52


CYTUJ

ilTzSI , [url=http://wvfteozuiopm.com/]wvfteozuiopm[/url], http://czleyohaluaw.com/, http://voubpearlhrn.com/

#DWQvHUhmTUQqprANVF

12.01.2012 13:31


CYTUJ

FnYYSG <a href="http://magnkubuxiql.com/">magnkubuxiql</a>

#AuVFCJZqZnZC

10.01.2012 13:49


CYTUJ

F6x8Ru , [url=http://hkzbisxoqbhy.com/]hkzbisxoqbhy[/url], http://oogsocfjdxzt.com/, http://banbfygixdhb.com/

#zXVkjyEDZUlggNkvn

10.01.2012 09:31


CYTUJ

2oIx93 <a href="http://euhdnzgqvjuq.com/">euhdnzgqvjuq</a>

#IbnJeTLQwse

09.01.2012 08:06


CYTUJ

Geez, that's unbeilevbale. Kudos and such.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.