Rosyjska sałatka z krewetkami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

Rosyjska sałatka z krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 ugotowanych i obranych krewetek królewskich

łyżka kawioru z łososia

4 łyżki kwaśnej śmietany

200 g ugotowanych

pokrojonych ziemniaków

200 g zblanszowanego groszku cukrowego

starty burak ćwikłowy

radicchio

pokrojone awokado

8 małych rzepek

obranych

zblanszowanych i pokrojonych w ćwiartki

ćwierć filiżanki pokrojonych korniszonów

2 łyżki oleju z orzechów laskowych

2 łyżki koperku

ćwierć filiżanki szczypiorku

2 łyżki trybuli

łyżka oliwy

łyżka posiekanej szalotki

sok z cytryny

sól i pieprz

olej z krokosza

ocet cydrowy

 

 

Przygotowanie:


Zrobić dressing z oleju z orzechów laskowych, oliwy, oleju z krokosza, octu cydrowego, szalotki i soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę szczypiorku do kwaśnej śmietany. Wymieszać radicchio, ziemniaki, rzepę, korniszony, trybulę, koperek i szczypiorek. Zalać 2/3 dressingu. Resztą polać krewetki. Rozłożyć sałatkę na cztery talerze, udekorować krewetkami, kwaśną śmietaną i kawiorem.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki na ostro
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Curry z homarów
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.2) Goa
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Mule
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Owoce morza w papierowym zawiniątku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Omułki z grilla a la Cape Malay
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.