Delia  Smith

Rosti z ziemniaków i jabłek


Przepis z programu Delia na zimę (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska

Rosti z ziemniaków i jabłek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ziemniaki

jabłko Grany Smith

sok z cytryny

sól i piperz

gałka muszkatołowa

odrobina mąki do oprószenia

masło

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki podgotowujemy 8 minut, studzimy i trzemy na grubej tarce. Na tej samej tarce ucieramy jabłko – na przykład Grany Smith – i mieszamy z sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Zanim dodamy jabłko do ziemniaków – odciskamy nadmiar soku. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżo mieloną gałką muszkatołową i formujemy małe placuszki. Oprószamy je mąką i schładzamy. Następnie smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Po 10 minutach obracamy je i pieczemy kolejne 10 minut, aż będą chrupiące i złociste.

powrót

Podobne przepisy

Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Quesadilla z pastą z fasoli i  sosem z mango
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Ziemniaki pieczone z rozmarynem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Koktajl owocowo- lazurowy
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.