Agnieszka Kręglicka

Rostbef


Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Rostbef
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 - 2 kg rostbefu wołowego bez kości

mąka do oprószenia

olej do smażenia

Marynata

1/2 szklanki oliwy

3 - 4 pokrojone w plasterki ząbki czosnku

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu worcestershire

1 łyżka musztardy Dijon

łyżeczka kruszonego pieprzu

łyżeczka cukru

3 gałązki rozmarynu

3 gałązki tymianku

 

Przygotowanie:

Składniki marynaty wymieszać i zanurzyć w niej oczyszczone mięso. Po dwóch lub więcej godzinach marynowania wyjąć i lekko oprószyć mąką. Obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano. Ułożyć na kratce do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piec krótko, ok. 30 minut. Wyjąć i odstawić, by soki wewnątrz pieczeni rozeszły się równomiernie. Podawać na ciepło lub pokrojony w cienkie plasterki na zimno.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.