Adam Chrząstowski

Rostbef wolno pieczony z rozmarynem podany z sosem balsamicznym


Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 31237

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg rostbefu

2 szalotki

2 gałązki świeżego rozmarynu

250 ml octu balsamicznego

4 łyżki miodu

250 ml czerwonego wina

100 g masła

sól

pieprz

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mięso oczyść z błon i powięzi, przywiąż do niego rozmaryn i obsmaż na patelni. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 80 stopni C. Na patelni obsmaż posiekaną szalotkę, dodaj miód i ocet i odparuj prawie całkowicie płyn. Dodaj wino i również odparuj tak, by pozostało ok. 75 ml płynu. Powinien mieć konsystencję sosu. Sos zaciągnąć masłem. Rostbef piecz do momentu aż temperatura w środku wyniesie 54 st. C. Odstaw by odpoczęło. Krój mięso w plastry i podaj z sosem.

powrót

skomentuj przepis

#mclaud

09.04.2012 11:22


Gdańsk

CYTUJ

Witam. A ja się nie zgodzę z przedmówcą. Programy gdzie wystepuje Pan Adam są naprawdę dobre. Kulinarnie bardzo dobrze zrobione. Patent z twardością przedkciuka a stopniem wypieczenia zacząłem stosować i się bardzo dobrze sprawdza - a nie znałem tego wcześniej. Tak samo jak robienie risotto. Moja żona jest zachwycona jak obejrze jakiś program p. Adama i jak wprowadze coś w życie. I myślę że o to tu chodzi.

"Adam po pracy" mnie wciągnął tak że stałem się fanem. Podoba mi się to że rozwiązanie jest od A do Z. Razem z doborem wina. Do tego dania są do zrobienia w domu i produkty dostepne w przeciętnym sklepie.

Do tego wszystkiego fajne jest to że przepisy znajdę na tej stronie.

Teraz np. potrzebowałem przepisu na sos do pieczeni i przypomniałem sobie że takowy byl do wyżej przedstawionego rostbefu a program ogladałem chyba z pół roku temu. Zaraz biorę tablet do kuchni i razem z p. Adamem będziemy robić sosik :D

Marcin

#...

10.10.2011 19:49


włocławek

CYTUJ

dzień dobry

Nie wypowiem się w sprawie przepisu, bo go nie wypróbowałam. mam jednak kilka refleksji dotyczących samego programu. Niestety jak większość produkcji polskich jest słaby, bez polotu, humoru i niestety tak naprawdę o niczym. Triki i patenty to wszystkim znane rozwiązania, a prowadzący zdecydowanie lepiej wypadł w programie Adam po pracy. W tego typu programie - realizowanym obecnie - potrzeba odrobiny luzu, zaangażowania i pasji, a tego niestety nie widać. Szkoda, bo to kolejny program prowadzony przez naszych kucharzy niestety bardzo słaby.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.