Tomasz Jakubiak

Rostbef pieczony w sosie z czerwonego wina, warzyw i ziół, podany ze smażonym selerem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 11741

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

rostbef (około 1kg)

pieprz

sól

3 marchewki

4 cebule

5 suszonych moreli

czerwone wytrawne wino

kora cynamonu

3 łyżki masła

marynata do mięsa:

4 łyżki musztardy dijon

2 gałązki rozmarynu

świeży lubczyk

2 rozgniecione ząbki czosnku

oliwa

smażony seler:

duży seler

2 łyżki masła

2 gałązki świeżego rozmarynu

sól

pieprz

4 łyżki octu balsamicznego

 

Przygotowanie:

Mięso zwiń szpagatem, dzięki temu zachowa swój kształt i upiecze się równomiernie.
Dopraw je solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Mięso namaceruj i odstaw. Marchewki obierz i przekrój wzdłuż. Cebule przekrój na połówki. Morele posiekaj. Na patelni rozpuść masło. Przesmaż cebule i morele. Dodaj wino i korę cynamonu. Warzywa podduś przez chwilę. Mięso obsmaż dokładnie z każdej strony. Do brytfanki przełóż mięso i warzywa z sosem. Dodaj marchewki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Po pieczeniu sprawdź temperaturę mięsa. Najlepsza temperatura dla wołowiny to 55-60 stopni. Pieczeń odstaw na 2 minuty, żeby odpoczęła, a następnie pokrój na plastry.
Selera pokrój w duża kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj gałązkę świeżego rozmarynu. Dodaj ocet balsamiczny, sól i pieprz.

powrót

Podobne przepisy

Śledź w śmietanie
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bigos
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bezmączne ciasto czekoladowe
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.