Adam Chrząstowski

Rosół z leśnymi grzybami i zacierkami


Przepis z programu Adam po pracy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 17784

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g grzybów leśnych (kurka, podgrzybek, gąska, borowik)

1 l rosołu (może być wywar z warzyw)

1 cebula posiekana

2 ząbki czosnku posiekane

3 łyżki siekanego koperku

1 jajko

mąka

sól

pieprz

ziele angielskie

liść laurowy

¼ kostki masła

 

Przygotowanie:

Na maśle obsmażyć cebulę i czosnek, dodać pokrojone grzyby i dusić ok. 5 minut. Wszystko zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu kolejne 15 minut. Dodać koperek i sprawdzić smak. Jajko z odrobiną soli wymieszać z taką ilością mąki, aby powstało twarde, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Doprowadzić do wrzenia i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z cukinii i sera brie
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa po warmińsku z pulpecikami i zacierkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kotewka i zupa z dna plecaka
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Pomidorowa fasolowa z zacierkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rozgrzewający krem z marchewki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.