Daria Ładocha

Rosół z kaczki


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dobre dla dzieci

Rosół z kaczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg porcji rosołowej z kaczki

kawałek imbiru (wielkości kciuka)

1 trawa cytrynowa

2 szalotki

2 ząbki czosnku

biała część pora

pół średniego selera

2 łodygi selera naciowego

1 marchewka

4 liście limonki kaffir

10 ziarenek pieprzu

4 liście laurowe

4 ziela angielskie

3 łyżki sosu sojowego

szczypta soli

makaron ryżowy wstążki 3 mm

pół pęczka drobno posiekanej kolendry lub pietruszki

2 litry wody

Przygotowanie:

Mięso opłucz, wsadź do garnka, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Zbierz szumowiny i dodaj obrane warzywa. Imbir obierz i pokrój w plasterki, trawę cytrynową obierz ze skórki i zmiażdż przy pomocy noża. Dodaj do rosołu wraz z pozostałymi przyprawami, z wyjątkiem natki kolendry lub pietruszki. Gotuj na wolnym ogniu około 2–3 godziny. Na koniec dopraw solą do smaku i podawaj z uprzednio namoczonym w zimnej wodzie makaronem ryżowym oraz drobno posiekaną natką kolendry lub pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Krem z pora z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Minestrone z pesto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kwaśna zupa z wiśniami i lodami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.