Rosół z kaczki

Rosół z kaczki
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Daria Ładocha

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zupy, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • 1 kg porcji rosołowej z kaczki
  • kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • 1 trawa cytrynowa
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • pół średniego selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 4 liście limonki kaffir
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta soli
  • makaron ryżowy wstążki 3 mm
  • pół pęczka drobno posiekanej kolendry lub pietruszki
  • 2 litry wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso opłucz, wsadź do garnka, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Zbierz szumowiny i dodaj obrane warzywa. Imbir obierz i pokrój w plasterki, trawę cytrynową obierz ze skórki i zmiażdż przy pomocy noża. Dodaj do rosołu wraz z pozostałymi przyprawami, z wyjątkiem natki kolendry lub pietruszki. Gotuj na wolnym ogniu około 2–3 godziny. Na koniec dopraw solą do smaku i podawaj z uprzednio namoczonym w zimnej wodzie makaronem ryżowym oraz drobno posiekaną natką kolendry lub pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA