Rosół z gęsi z makaronem

Rosół z gęsi
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zupy, Dania z gęsiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 gęsie udka
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • 2 cebule
  • 4 gałązki trawy cytrynowej
  • 3 liście kafiru
  • 3 łyżki oleju
  • świeży liść laurowy
  • szczypta czarnego ziarnistego pieprzu
  • świeże liście lubczyku
  • 3 l wody
  • porcja makaronu ryżowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę pokrój na mniejsze kawałki.
Następnie w dużym garnku podsmaż warzywa na odrobinie oleju. Dodaj świeży liść laurowy, liście kafir, świeży lubczyk i rozgniecioną trawę cytrynową.
Na koniec dodaj gęsie udka i zalej wodą. Rosołek gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
Rosół możesz podawać z tradycyjnym makaronem lub makaronem ryżowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA