Tomasz Jakubiak

Rosół dworski z kapłona z domowym makaronem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 405

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kapłon

włoszczyzna (pietruszka, seler, por, marchew, cebula)

3-4 suszone prawdziwki

łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach

3-4 listki ziela angielskiego

garść różyczek kalafiora

kawałek kapusty włoskiej

 

Makaron:

0,5 kg mąki

5 jajek zielononóżki

2-3 łyżki drobno startego twardego sera

garść posiekanego lubczyku

 

Przygotowanie:

Kapłona zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny.
Następnie dodaj do wywaru pokrojoną włoszczyznę, suszone grzyby, pieprz w ziarnach i ziele angielskie.
Połówki cebuli opal nad ogniem i dodaj ją do wywaru. Rosół gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
Następnie dodaj do niego różyczki kalafiora i kawałek kapusty włoskiej i gotuj przez następne 2 godziny na małym ogniu.
Do rosołu przygotuj domowy makaron. Jajka podbij w misce. Dodaj mąkę, starty ser i lubczyk. Wyrób ciasto, aż będzie elastyczne.
Następnie jak najcieniej rozwałkuj je, cały czas podsypując mąką. Cieniutkie jak papier ciasto zwiń w rulon i jak najcieniej pokrój na kluseczki. Makaron gotuj w osolonej, wrzącej wodzie.
Rosół podawaj z domowym makaronem i świeżą natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa miso
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Zupa ze świeżym makaronem ryżowym z żeberkami wieprzowymi
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krupnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.