Marieta  Marecka

Rolmopsy ze śliwką


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Dania na karnawał i imprezę, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 6775

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g filetów ze śledzia

mleko do namoczenia

2 średnie cebule

śliwki suszone lub wędzone

olej do zalania śledzi

pieprz świeżo mielony

suszony rozmaryn

Przygotowanie:

Śledzie moczymy przez min. 2 godziny w zimnym mleku. Odsączamy i przepłukujemy zimną wodą. Odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, żeby zmiękły. Cebulę kroimy w piórka, krótko blanszujemy. W rondelku podgrzewamy wodę, wrzucamy cebulką i gotujemy tak ok. 1 minuty. Odcedzamy na sicie. Każdy filet rozkładamy na desce, przyprawiamy pieprzem i rozmarynem, układamy na nim odsączoną śliwkę lub dwie, kładziemy kilka piórek cebuli i zwijamy dość ściśle. Na koniec łączymy wykałaczką. Jeśli mamy dość szerokie filety, najlepiej złączyć je dwiema wykałaczkami i każdy z rolmopsów przekroić na pół. Układamy je ściśle do słoiczka, wkładając jeszcze kilka śliwek i piórka cebuli, zalewamy olejem i zamykamy. Śledzie najlepiej smakują po 3-4 dniach. Przechowujemy je w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Tradycyjna pieczeń wołowa
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Karczochy z sosem aioli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dorsz zapiekany pod bekonowo - musztardowym chrustem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Łosoś pieczony w soli morskiej
Przepis z programu Dietosfera (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.