Marieta  Marecka

Rolmopsy ze śliwką


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Dania na karnawał i imprezę, Potrawy na Boże Narodzenie, Śledzie

odsłon: 7027

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g filetów ze śledzia

mleko do namoczenia

2 średnie cebule

śliwki suszone lub wędzone

olej do zalania śledzi

pieprz świeżo mielony

suszony rozmaryn

Przygotowanie:

Śledzie moczymy przez min. 2 godziny w zimnym mleku. Odsączamy i przepłukujemy zimną wodą. Odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, żeby zmiękły. Cebulę kroimy w piórka, krótko blanszujemy. W rondelku podgrzewamy wodę, wrzucamy cebulką i gotujemy tak ok. 1 minuty. Odcedzamy na sicie. Każdy filet rozkładamy na desce, przyprawiamy pieprzem i rozmarynem, układamy na nim odsączoną śliwkę lub dwie, kładziemy kilka piórek cebuli i zwijamy dość ściśle. Na koniec łączymy wykałaczką. Jeśli mamy dość szerokie filety, najlepiej złączyć je dwiema wykałaczkami i każdy z rolmopsów przekroić na pół. Układamy je ściśle do słoiczka, wkładając jeszcze kilka śliwek i piórka cebuli, zalewamy olejem i zamykamy. Śledzie najlepiej smakują po 3-4 dniach. Przechowujemy je w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.