Marieta  Marecka

Roladki ze schabu ze śliwkami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 6033

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

0,5 kg śliwek

4 plastry schabu

150 g sera gorgonzola

3 ząbki czosnku

świeży tymianek

2 łyżki miodu

sól

pieprz

8 plastrów boczku wędzonego

0,5 l bulionu warzywnego

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem. Śliwki myjemy, przekrawamy na ćwiartki. Czosnek kroimy w plastry. Na plastrze mięsa układamy kilka ćwiartek śliwki, trochę sera i listki tymianku, zwijamy dość ciasno i każdy z rulonów owijamy dodatkowo plastrami boczku. Układamy w formie lekko natłuszczonej oliwą. Na około roladek układamy pozostałe śliwki, czosnek i tymianek. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Na koniec polewamy miodem i podlewamy bulionem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 40 minut. Podajemy gorące najlepiej z kluseczkami lub grzankami z ciemnego pieczywa.

powrót

Podobne przepisy

Nóżki kurczaka w sosie z białego wina
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Stek teriyaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Pieczony boczek
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Boczek z soczewicą
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczę w sosie estragonowym
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Stir fry z jagnięciny
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.