Marieta  Marecka

Roladki ze schabu ze śliwkami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 6652

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

0,5 kg śliwek

4 plastry schabu

150 g sera gorgonzola

3 ząbki czosnku

świeży tymianek

2 łyżki miodu

sól

pieprz

8 plastrów boczku wędzonego

0,5 l bulionu warzywnego

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem. Śliwki myjemy, przekrawamy na ćwiartki. Czosnek kroimy w plastry. Na plastrze mięsa układamy kilka ćwiartek śliwki, trochę sera i listki tymianku, zwijamy dość ciasno i każdy z rulonów owijamy dodatkowo plastrami boczku. Układamy w formie lekko natłuszczonej oliwą. Na około roladek układamy pozostałe śliwki, czosnek i tymianek. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Na koniec polewamy miodem i podlewamy bulionem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 40 minut. Podajemy gorące najlepiej z kluseczkami lub grzankami z ciemnego pieczywa.

powrót

Podobne przepisy

Pieczone kurczę z opiekanymi warzywami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Knedle z brukselką z górnej adygi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wołowina z orzechami nerkowca i chili w słodkim sosie sojowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.