Roladki z wermiszelem i krewetkami

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Roladki z wermiszelem i krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 średniej wielkości krewetek

w pancerzykach

12 bambusowych patyczków

namoczonych w wodzie na 20 minut

12 pasm cienkiego makaronu ryżowego (przygotowanego według przepisu na opakowaniu)

6 gałązek szczypiorku czosnkowego

posiekanego drobno

4 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka sosu rybnego

12 arkuszy papieru ryżowego

1 zielone (niedojrzałe) mango

pokrojone w wiórki

1 zielony banan

cienko pokrojony wzdłuż

1 ogórek - wąż

przekrojony wzdłuż na pół i pokrojony w cienkie półplasterki

6 listków sałaty

porwanych na pół

2 łyżki prażonych

pokruszonych fistaszków

sos do maczania nuoc mam cham (patrz: osobny przepis)

 

 

Przygotowanie:


Do małego rondelka wlać olej, wsypać posiekany szczypiorek, podgrzać. Wymieszać, zdjąć z ognia, zlać olej szczypiorkowy do miseczki. Ponadziewać krewetki na patyczki, piec na średnio rozgrzanym grillu 2 minuty z każdej strony. W czasie, kiedy krewetki się pieką, rozłożyć pasma makaronu na talerzu i wstawić do kuchenki mikrofalowej na minutę. Wyjąć, posmarować olejem szczypiorkowym, posypać fistaszkami. Arkusze papieru ryżowego zanurzyć w ciepłej wodzie, aż zmiękną.
Na każdy arkusz nakładać listki sałaty, makaron, upieczone krewetki (w pancerzykach), wiórki mango, kawałki banana i plasterki ogórka. Zwinąć ciasno, podwijając brzegi. Podawać z sosem do maczania.

powrót

Podobne przepisy

Ostrygi w tempurze z pieprzem syczuańskim i majonezem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.