Marieta  Marecka

Roladki z szynki z kapustą, kukurydzą i kotletami mielonymi


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne

Roladki z szynki z kapustą, kukurydzą i kotletami mielonymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8-10 dużych plastrów gotowanej szynki

250 g kapusty kiszonej

1 łyżeczka kminku

1 cebula

2 ziela angielskie

2 listki laurowe

1 łyżeczka majeranku

3 mielone kotlety

½ szklanki kukurydzy z puszki

ok. 1 szklanki starteg żółtego sera

2 łyżki oleju

słodka papryka mielona do oprószenia

 

Puree:

6 ziemniaków

½ szklanki mleka

2 czubate łyżki masła

1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej

1 -2 łyżeczki miodu

sól

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju, kapustę kroimy drobniej i dodajemy do cebuli.
Dorzucamy kminek, liście laurowe, ziele angielskie zalewamy wodą na ½ wysokości kapusty i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Dodajemy kukurydzę, pokrojone w kostkę kotlety mielone i mieszamy.
Na plastry szynki kładziemy po porcji kapusty, zwijamy i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Ziemniaki odcedzamy, łączymy z masłem, mlekiem, musztardą i miodem ucieramy na puree.
Następnie zapiekane roladki posypujemy serem i papryką, zwiększamy temperaturę i dopiekamy kolejne 5-7 minut. Serwujemy z puree z musztardą.






powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.