Mark  Bittman

Roladki z kurczaka


Przepis z programu Minimalista (odc.34)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Roladki z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

700 – 900 g boćwiny

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka pokrojonego czosnku

½ szklanki orzeszków piniowych

½ szklanki rodzynek

namoczonych w gorącej wodzie przez ok. 10 minut i odcedzonych

sól i pieprz do smaku

8 podudzi kurczaka

bez skóry i kości

125 ml wytrawnego sherry (fino) lub aromatycznego białego wina

siekana natka pietruszki do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Pokroić łodygi boćwiny na kawałki o długości ok. 3-5 cm i grubo posiekać liście. Ugotować łodygi aż będą miękkie. Dodać liście, gotować do miękkości, jeszcze przez kilka minut. Dobrze odsączyć, wycisnąć wodę. Wlać na średnią patelnię 2 łyżki oliwy i podgrzać na średnim ogniu. Wrzucić czosnek, smażyć kilka minut aż zacznie nabierać koloru. Dodać orzeszki piniowe i smażyć jeszcze przez minutę, mieszając. Wymieszać na patelni z boćwiną, rodzynkami, solą i pieprzem. Smażyć mieszając ok. 2 minuty (nadzienie można przechowywać w lodówce do 2 dni). Zawinąć każde podudzie w folię i niezbyt mocno zbić (nie należy porwać mięsa). Posolić. Nałożyć łyżeczkę nadzienia i zrolować, spiąć jedną lub dwiema wykałaczkami. Wlać resztę oliwy na dużą, głęboką patelnię i wstawić na dosyć mocny ogień. Włożyć roladki, rumienić z jednej strony ok. 5 minut, regulując ogień w razie potrzeby. Przekręcić na drugą stronę, smażyć minutę lub dwie, zmniejszyć ogień i wlać sherry. Odparować przez 30 sekund, przykryć i dusić ok. 5 minut, aż mięso będzie zwarte i usmażone. Wyjąć na duży talerz. Jeśli potrzeba, odparować sos na dużym ogniu i polać roladki. Przybrać natką pietruszki i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Wątróbka cielęca z suszonymi gruszkami i miodem pitnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kiełbaski „whistle stop”
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Stek z warzywami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotlety jagnięce w ziołach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cielęcina z sosem tuńczykowym z kaparami i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.