Gary  Rhodes

Roladki z kurczaka po jamajsku


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska, Kuchnia jamajska

Roladki z kurczaka po jamajsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos z mango:

1 dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę

2 łyżki oleju roślinnego

½ papryki chińskiej, bez pestek, drobno pokrojonej w kostkę lub ½ łyżeczki płatków chilli



Słodko-kwaśne pikle z cebuli:

2 duże czerwone cebule

50 g miałkiego cukru

50 ml białego octu winnego



Kurczak:

4 x 125 g piersi kurczaka, rozbitych na eskalopki o grubości 5 mm

1 łyżka jamajskich przypraw w paście

duża szczypta mielonego czarnego pieprzu

3 łyżki białego octu winnego

8-10 arkuszy papieru ryżowego

1 garść młodych liści różnych gatunków sałaty

8-12 małych listków mięty, (do wyboru)

2 rozdrobnione marchewki

2 dymki, posiekany wyłącznie szczypior

½ posiekanego ogórka

1 łyżeczka ziaren czarnego sezamu



Cebula:

Cebulę włożyć do rondelka, wsypać cukier i wlać ocet. Gotować na małym ogniu, aż cebula zmięknie, a płyn osiągnie konsystencję lepkiego syropu. Doprawić i odstawić na bok.



Sos z mango:

Olej rozgrzać w rondelku. Smażyć pokrojone w kostkę mango ze szczyptą soli przez 8-10 minut, aż do miękkości. Przełożyć owoce do blendera i zmiksować na gładką masę. Przetrzeć przez sito i wymieszać z posiekanym chilli. Odstawić na bok.



Kurczak:

Piersi kurczaka przekroić poziomo. Tłuczkiem rozbić mięso włożone między dwa arkusze folii spożywczej do grubości ok. 5 mm. Posmarować kurczaka przyprawami i doprawić pieprzem. Odstawić w przykrytej misce do lodówki do zamarynowania na godzinę lub dwie, najlepiej na całą noc. Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Podsmażać kurczaka na dużym ogniu przez 3 minuty z każdej stronie. Odstawić mięso na minutę, żeby lekko przestygło. Pokroić na cienkie kawałki. Do dużej miski wlać 0,5 l letniej wody. Domieszać ocet, dodać sól i cukier. Arkusze papieru ryżowego zanurzyć na krótko w ciepłej wodzie. Gdy papier zmięknie, rozłożyć na wilgotnej ściereczce. Papierowym ręcznikiem usunąć nadmiar wody. Na środku arkusza ułożyć kilka liści sałaty i 2-3 listki mięty. Nałożyć po czubatej łyżeczce marchewki, dymki i ogórka. Przykryć kawałkami kurczaka. Z wierzch narzucić pikle z czerwonej cebuli i posypać ziarnami sezamu. Założyć brzegi papieru i owinąć wokół farszu tak, aby roladka miała kształt cygara. Przekroić na pół i podawać z sosem z mango.



Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Filadelfijska kanapka ze stekiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kurczak tikka masala
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wieprzowina calypso
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.