Tomasz Jakubiak

Roladki z jesiotra i skorzonery z sosem musztardowym na ciepło


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 2075

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

roladki:

40 dag fileta z jesiotra

skorzonera

skórka z cytryny

pieprz

sznurek

miska z zimną wodą

 

marynata:

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

4-5 listków świeżego lubczyku

grzybowe masło:

4 łyżki sklarowanego masła

2 listki laurowe

3 ziarna jałowca

3 namoczone, suszone borowiki

4 ziarna czarnego pieprzu

musztardowy sos:

łyżka masła

łyżka mąki

2 łyżki musztardy

1/2 szklanki białego wina

2 łyżki białego octu

2 łyżki cukru

2 łyżki śmietany

sól

Przygotowanie:

Filety pokrój na średnie kostki. Rybę oprósz solą i skórką z cytryny. Skorzonerę obierz i za pomocą obieraczki pokrój ją w szerokie paski. Paski skorzonery wrzucaj do zimnej wody, żeby nie sczerniały. Każdy kawałek ryby owiń skorzonerą i za pomocą sznurka zwiąż, by skorzonera się nie rozwinęła. Kawałki ryby zalej winem i dodaj listki lubczyku. Odstaw na chwilę, żeby ryba się zamarynowała. W tym czasie przygotuj aromatyzowane masło, na którym będziesz smażyć rybę.
W rondelku rozpuść masło. Dodaj listki laurowe, ziarna jałowca i pieprzu oraz borowiki. Smaż na małym ogniu przez chwilę. Na gotowym maśle przesmaż kawałki ryby.
Doskonałym dodatkiem do ryby będzie sos musztardowy. W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i wymieszaj, aby powstała zasmażka. Następnie dodaj musztardę, białe wino i ocet. Cały czas mieszaj. Dodaj cukier i śmietanę. Gotowy sos dopraw odrobiną soli. Jesiotra podawaj z sosem musztardowym. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Smażone nadziewane kwiaty cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dorada w soli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.