Rolada z perliczki

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Rolada z perliczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

dwie kilogramowe perliczki bez kości

sól i pieprz

60 g masła

drobno posiekana mała cebula

2 drobno posiekane ząbki czosnku

pół miarki bułki tartej z bagietki

70 g pokrojonych suszonych fig

3 łyżki koniaku

łyżeczka posiekanego tymianku

6 cienkich plastrów prosciutto lub boczku

sól i pieprz



Przygotowanie perliczki: zdjąć ciemne mięso z udek i drobno posiekać. Główną część mięsa płasko rozłożyć skórą do dołu – uzyskamy przybliżony prostokąt skóry z piersiami i polędwiczkami. Jedną polędwiczkę włożyć między piersi, drugą uzupełnić inne luki. Zakryć mięso folią i rozbić. Uformować prostokąt białego mięsa na skórze. Posolić i popieprzyć.



Przygotowanie farszu: rozgrzać 3 łyżki masła i usmażyć cebulę do miękkości. Czosnek wrzucić na ostatnią minutę. Przełożyć do miski. Rozgrzać resztę masła na patelni i podsmażyć bułkę tartą. Przesypać do cebuli. Wmieszać figi, koniak i tymianek. Posolić i popieprzyć.



Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Ułożyć plasterki boczku na folii, żeby na siebie nachodziły. Na nich położyć mięso, posolić i popieprzyć. Rozsmarować farsz i zwinąć całość w roladę. Zawinąć w folię, zakręcając końce, żeby powstał ciasny cylinder. Piec 30 minut. Zdjąć folię i włożyć mięso do piekarnika na kolejnych 10 minut. Po wyjęciu, przed pokrojeniem, odstawić na 10 minut. Podawać z sałatką z rukwi wodnej.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.





powrót

Podobne przepisy

Chili con carne
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Duszona jagnięcina z groszkiem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Filet z kurczaka z figami, orzechami w kąpieli balsamicznej z miodem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Empanady z grilla
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Żeberka wołowe pieczone w kawie i kakao
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Żeberka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.