Janella  Purcell

Rolada z dżemem


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Rolada z dżemem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g mąki ze środkiem spulchniającym

30 g miałkiego cukru

200 g mieszanki z łojem

200 ml wody

60 g dżemu truskawkowego

50 g mąki do podsypania

papier do pieczenia (60x60 cm)

folia aluminiowa (60x60 cm)

 

 

Przygotowanie:


Do dużej miski wsypać mąkę, cukier i tłuszcz. Wlać wodę i zarobić ciasto. Jeśli trzeba, dolać więcej wody. Ciasto powinno być dość miękkie. Nie należy wyrabiać zbyt długo. Podsypując mąką uformować kulę. Nadać jej kształt prostokąta. Ułożyć ciasto na papierze. Podsypać mąką.
Posmarować ciasto dużą ilością dżemu. Zostawić 3-4 cm marginesu. Brzeg zwilżyć wodą. Zwinąć placek. Ułożyć na papierze miejscem złączenia do dołu. Przełożyć całość na folię aluminiową. Zwinąć folię dość luźno. Zacisnąć końce. Umieścić roladę w parowniku. Wlać do garnka 4 cm wody. Zagotować. Ustawić parownik na garnku. Przykryć i parować przez 45 minut. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być suchy i gorący. Wyjąć roladę z parownika. Pokroić. Podawać z sosem.

powrót

Podobne przepisy

Pascha polska
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kasza z serkiem i owocami egzotycznymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Sorbet cytrynowy z tequilą
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowy budyń z chilli
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.