Annabel  Langbein

Rolada z boćwiny i serów


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 5)
trudność: brak

Rolada z boćwiny i serów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Składniki:

250g boćwiny lub szpinaku

2 łyżki stołowe masła

1 duża, drobno posiekana cebula

1 szklanka ricotty

¾ szklanki pokruszonej fety

½ szklanki startego parmezanu

½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

drobno starta skórka z ½ cytryny

⅓ szklanki prażonych orzechów pini

½ łyżeczki soli

świeżo zmielony czarny pieprz

1 rozkłócone jajo

8 płatów ciasta filo

roztopione masło lub olej w spreju



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Odetnij białe łodygi boćwiny i wyrzuć. Umyj, osusz i pokrój liście oraz resztę łodyg. W rondlu rozgrzej masło, dorzuć cebulę, zeszklij na małym ogniu. Zajmie to ok. 5 min. Dorzuć boćwinę i smaż, aż odparuje cała woda. Dzięki temu ciasto w roladzie nie będzie gliniaste. Zdejmij rondel z ognia, dorzuć trzy rodzaje serów, kolendrę, gałkę muszkatołową, skórkę z cytryny i orzechy. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wlej jajo i wymieszaj. Na blasze połóż arkusz pergaminu. Umieść na nim płat ciasta filo. Posmaruj pędzelkiem płynnym masłem albo spryskaj olejem w spreju. Połóż drugi płat ciasta, posmaruj. Powtarzaj te czynności z całym ciastem. Wyłóż masę, ukształtuj z niej walec pośrodku ciasta. Zostaw 3 cm brzeg. Załóż brzegi do środka i zwijaj, jak roladę. Nie może być zbyt ciasno zwinięta, bo pęknie w piekarniku. Posmaruj masłem, piecz aż będzie złocista, czyli około 40 min.



Annabel Langbein





powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.