Rolada wieprzowa florentine

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Rolada wieprzowa florentine
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ok. kg schabu

sól i pieprz

200 g szpinaku

2 plastry boczku pokrojone na skwarki

pokrojona średnia cebula

posiekany ząbek czosnku

4 łyżki świeżej bułki tartej

łyżka oleju do smażenia

pół miarki białego wina

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190?C. Ułożyć schab na desce, naciąć wzdłuż, a następnie podkroić obie strony ku brzegom. Rozłożyć ponakrawane mięso, przykryć folią i rozbić. Posolić, popieprzyć i odłożyć.
Umyć szpinak i podsuszyć, zostawiając wilgotny. Wrzucić go na patelnię, nakryć i podgrzewać przez 5 minut, żeby zwiotczał. Wyłożyć na ściereczkę, wysuszyć, posiekać i odstawić.
Wytrzeć patelnię i postawić na gaz. Usmażyć boczek i odłożyć do odsączenia. Zostawić na patelni 1 ? 2 łyżki tłuszczu i zrumienić w nim cebulę. Na ostatnią minutę wrzucić czosnek. Wmieszać bułkę tartą i szpinak. Posolić i popieprzyć. Nałożyć farsz na mięso. Zwinąć roladę i związać. Wytrzeć patelnię i rozgrzać na niej oliwę. Osmażyć mięso ze wszystkich stron, nalać wino, wstawić patelnię do piekarnika i piec ok. 45 minut. Wyjąć i odstawić na 10 minut. Pokroić roladę w plastry i podawać polaną sokami z patelni.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Kurczę w occie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Sałatka z wątróbką i malinowym dressingiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierś z kaczki w sosie z miodu pitnego, kasza jaglana z bakaliami
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Rabatka

postów: 2

05.01.2017 21:48

CYTUJ

Lepszym i szybszym sposobem na zwiotczenie szpinaku jest przelanie go na sitku gorąca wodą a następnie zimną, zachowuje wtedy ładny kolor i nie ma problemu ze zamieszczeniem go na patelni.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.