Rolada wieprzowa florentine

Rolada wieprzowa florentine
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190?C. Ułożyć schab na desce, naciąć wzdłuż, a następnie podkroić obie strony ku brzegom. Rozłożyć ponakrawane mięso, przykryć folią i rozbić. Posolić, popieprzyć i odłożyć.
Umyć szpinak i podsuszyć, zostawiając wilgotny. Wrzucić go na patelnię, nakryć i podgrzewać przez 5 minut, żeby zwiotczał. Wyłożyć na ściereczkę, wysuszyć, posiekać i odstawić.
Wytrzeć patelnię i postawić na gaz. Usmażyć boczek i odłożyć do odsączenia. Zostawić na patelni 1 ? 2 łyżki tłuszczu i zrumienić w nim cebulę. Na ostatnią minutę wrzucić czosnek. Wmieszać bułkę tartą i szpinak. Posolić i popieprzyć. Nałożyć farsz na mięso. Zwinąć roladę i związać. Wytrzeć patelnię i rozgrzać na niej oliwę. Osmażyć mięso ze wszystkich stron, nalać wino, wstawić patelnię do piekarnika i piec ok. 45 minut. Wyjąć i odstawić na 10 minut. Pokroić roladę w plastry i podawać polaną sokami z patelni.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA