Marieta  Marecka

Rolada szpinakowa


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Rolada szpinakowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g mrożonego szpinaku

4 jaja

4 łyżki mąki

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

skórka z ½ cytryny

1 ząbek czosnku

200 g łososia w plastrach

1 łyżeczka pieprzu marynowanego

gałka muszkatołowa

250 g twarogu śmietankowego

1 łyżka koperku

1 łyżka mięty

sól

pieprz

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek
Szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do malaksera i miksujemy z drobno pokrojonym czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz żółtkami.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy je ze szpinakiem i następnie dosypujemy mąkę z proszkiem przesiane przez sitko.
Przelewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez ok. 15 minut.
Wyciągamy biszkopt, przekładamy na ściereczkę i jak lekko przestygnie delikatnie ściągamy papier. Zwijamy w roladę i odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie twaróg mielimy lub miksujemy w malakserze, musi być bardzo gładki. Jeśli będzie zbyt suchy dodajemy 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wystudzony biszkopt smarujemy serkiem, posypujemy poszatkowanym koperkiem i pokrojonymi drobniej ziarenkami pieprzu. Na to układamy plastry łososia, posypujemy go skórką z cytryny i poszatkowaną miętą. Delikatnie zwijamy roladę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny. Podajemy jako lekką, zdrową przystawkę.

powrót

Podobne przepisy

Grzyby smażone w cieście
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jaja a la flamenco
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Czipsy z warzyw
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Grzanki z sardelami i pomidorami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Crostini z tuńczykiem w pistacjach
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.