Rolada orzechowa

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Rolada orzechowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 jajka

1/3 miarki cukru

2 łyżki mąki

pół miarki zmielonych orzechów laskowych

2/3 miarki gęstej śmietany

kropla ekstraktu waniliowego

szczypta cynamonu

kakao do posypania

cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200?C. Wyłożyć blachę 20 x 30 cm papierem nasmarowanym z obu stron masłem. Wrzucić jajka i cukier do szklanej lub metalowej miski i postawić na garnku wypełnionym na 2,5 cm lekko gotującą się wodą (miska nie może jej dotykać). Ucierać, aż żółtka potroją swoją objętość, zgęstnieją i staną się jedwabiste, ok. 10 minut. Zdjąć z gazu. Przesiać mąkę i orzechy na ciasto i łagodnie wymieszać. Wylać ciasto równą warstwą na patelnię. Piec do zrumienienia wierzchu, 10 ? 12 minut. Tymczasem przyszykować się do wyjęcia ciasta: rozłożyć wilgotną ściereczkę na desce lub odwróconej blasze. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę, zdjąć delikatnie papier i natychmiast je zwinąć. Odstawić, żeby wystygło do temp. pokojowej, ok. 5 minut. Ubić śmietanę z odrobiną ekstraktu waniliowego i szczyptą cynamonu. Rozwinąć ciasto, oprószyć proszkiem kakaowym, rozsmarować śmietanę i z powrotem zwinąć w roladę. Ułożyć na półmisku. Posypać cukrem pudrem i proszkiem kakaowym. Ozdobić rządkiem orzechów laskowych. Zakryć i trzymać w lodówce, zjeść w ten sam dzień (można też zachować samo nadzienie i nadziać ciasto przed podaniem).


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Babka drożdżowa z żurawiną
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mazurek pomarańczowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rolada czekoladowa z kremem orzechowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
Mazurek chałwowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wegańskie, Ciasta wielkanocne
Mazurek śliwkowo-bakaliowy z konfiturą pomarańczową
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mazurek
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

zibipap

postów: 11

09.02.2013 19:46

CYTUJ

pychotka

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.