Anna Olson

Rolada klubowa


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Rolada klubowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

2 szklanki ciepłej wody (o temperaturze lekko powyżej temperatury ciała)

1 łyżka rozpuszczalnych drożdży

1 łyżka miodu albo cukru

2 łyżki mąki kukurydzianej

3-4 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki soli

1/3 szklanki oliwy



Nadzienie

8 plasterków boczku, upieczonych na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, aż będą chrupiące

3 szklanki kawałków kurczaka pieczonego w musztardowej glazurze

2 szklanki tartego cheddara

1/3 szklanki posiekanych suszonych pomidorów bez zalewy





Przygotowanie

Zmieszaj wodę z drożdżami, miodem albo cukrem oraz mąką kukurydzianą i odstaw na 5 minut. Dodaj 3 szklanki mąki, sól oraz oliwę i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto jest za rzadkie albo zbyt lepkie, dodaj tyle mąki ile trzeba, przełóż je na blat i zagnieć, aż będzie elastyczne. Włóż ciasto do skropionej oliwą miski i odstaw na godzinę z dala od przeciągów. Kiedy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość natłuść i wyłóż papierem do pieczenia prostokątną foremkę o wysokich brzegach o dł. 20 cm i rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie do wymiarów 20cm x 40 cm. Ułóż na cieście plasterki boczku, kawałki kurczaka i suszonych pomidorów, posyp warstwą tartego cheddara i zawiń roladę wzdłuż dłuższego boku. Włóż ją do przygotowanej foremki i odstaw na 30 minut z dala od przeciągu. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Piecz roladę klubową przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 175 stopni C i piecz jeszcze przez 25 min. Odstaw roladę do wystygnięcia. Podawaj roladę pokrojoną w plastry.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Medaliony z indyka z ananasem i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lasagne bolognese
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.