Marieta  Marecka

Rolada czekoladowa z kremem orzechowym


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne

Rolada czekoladowa z kremem orzechowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 jaj

½ szklanki drobnego cukru

100 g mąki pszennej

4 łyżki kakao

50 g startej gorzkiej czekolady

szczypta soli

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

500 g serka mascarpone

70 g orzechów laskowych

100 g mlecznej czekolady

3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy.
Jaja wbijamy do wysokiej miski i ubijamy wraz ze szczyptą soli, dosypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do czasu, aż masa pojaśnieje i zwiększy swoją objętość 2-3 krotnie.
Następnie dosypujemy startą czekoladę, przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Przelewamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut.
Jeszcze gorący biszkopt okrawamy na około i przekładamy na ściereczkę. Ściągamy delikatnie papier i zwijamy biszkopt w rulon. Odstawiamy zawinięty w ściereczkę, aż ostygnie.
Serek przekładamy do wysokiej miski i miksujemy z cukrem pudrem. W tym samym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną dolewamy do serka i jeszcze raz krótko miksujemy.
Orzechy prażymy na suchej patelni i po wystudzeniu miksujemy w malakserze na gruby żwirek.
Biszkopt rozwijamy, nakładamy krem czekoladowy, odkładając ok. 3-4 łyżek na później do dekoracji.
Na rozsmarowany krem sypiemy połowę orzechów i ściśle zwijamy roladę.
Wierzch ciasta smarujemy pozostawionym wcześniej kremem i obsypujemy pozostałymi orzechami. Wstawiamy roladę do lodówki na min. 2 godziny, kroimy bardzo ostrym nożem.

powrót

Podobne przepisy

Śliwkowa krajanka w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mazurek śliwkowo-bakaliowy z konfiturą pomarańczową
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mazurek wielkanocny z kremem figowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mazurek czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mazurek kajmakowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Babka drożdżowa z żurawiną
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 78

02.11.2016 08:35

CYTUJ

ale fajnie wygląda :) a jaką mąkę pszenną najlepiej, może być tortowa szymanowska z Polskich Młynów?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.