Marieta  Marecka

Rolada biszkoptowa ze śmietaną i galaretką


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne

Rolada biszkoptowa ze śmietaną i galaretką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 jaj

5 łyżek drobnego cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Krem:

2 galaretki w różnych kolorach (najlepiej po ½ opakowania każdej)

200 ml śmietany 36%

5 łyżek żelatyny

4 łyżki cukru pudru

skórka starta z ½ cytryny

cukier puder do obsypania

 

Przygotowanie:

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, jedno opakowanie rozpuszczamy w 250 ml wody, tak, by galaretka po zastygnięciu była twardsza. Galaretki wylewamy najlepiej do form silikonowych, tak by osiągnęły wysokość ok. 1-1,5 cm. Odstawiamy do wystudzenia, a później do lodówki do całkowitego stężenia.
Jaja wraz ze szczyptą ubijamy, aż nabiorą puszystości, następnie dosypujemy cukier i ubijamy, aż znacznie zwiększą swoją objętość i pojaśnieją.
Obie mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy mąkę do jaj i delikatnie, choć dokładnie, mieszamy łopatką lub mikserem na bardzo małych obrotach.
Wylewamy ciasto na blaszkę o wymiarach ok. 40 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190-200 stopni na ok. 8-10 minut. Biszkopt po upieczeniu powinien być sprężysty.
Ciepły biszkopt przekładamy na blat stołu wyłożony ściereczką, stroną bez papieru do dołu. Delikatnie ściągamy papier, przykrywamy drugą ściereczką i zwijamy jeszcze ciepły. Zwinięty rulon odkładamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy 6-7 łyżkami gorącej wody i odstawiamy.
Śmietankę chłodzimy przez noc w lodówce, następnie ubijamy ją dosypując cukier puder. 4-5 łyżek śmietanki przekładamy do żelatyny i miksujemy. Następnie dodajemy ją z powrotem do śmietanki wraz ze startą skórką z cytryny – miksujemy jeszcze chwilę i odstawiamy, żeby lekko stężała.
Galaretki kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1 x 1cm. Biszkopt rozwijamy, nakładamy śmietanę i układamy kawałki galaretek. Następnie ściśle zwijamy roladę i zawiniętą wstawiamy do lodówki na min. 3-4 godziny. Podajemy posypaną cukrem pudrem.


powrót

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe mojej mamy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mazurek
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mazurek kajmakowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Babka drożdżowa z żurawiną
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mazurek wielkanocny z kremem figowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rolada orzechowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 74

02.11.2016 08:38

CYTUJ

takie rolady są najlepsze, przypominają mi dzieciństwo, sama bardzo często robię z dodatkiem świeżych sezonowych owoców. Fajnie wychodzi jak robię z mąki szymanowskiej tortowej :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.