Rolada bezowa

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Rolada bezowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 białek

375 g drobnego cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżeczki octu z białego wina

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

bita śmietana wymieszana z serkiem mascarpone

owoce (truskawki, maliny, jagody, marakuja, wiśnie)

listki mięty

cukier puder

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160°C. Blachę o wymiarach 32 x 24 cm wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo wsypywać cukier. Dodać ekstrakt waniliowy, ocet i skrobię kukurydzianą. Masę przełożyć na blachę i piec przez 20 minut. Ostudzić.
Przełożyć bezę na papier wysypany cukrem pudrem, posmarować bitą śmietaną z mascarpone i zwinąć. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 3 godziny. Pokroić w plastry i przybrać owocami.

powrót

Podobne przepisy

Jabłkowa tarta tatin
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babeczki z polewą z białej czekolady
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jabłecznik
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Torciki czekoladowe - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.