Rogan josh

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Rogan josh
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ szklanki oleju

3 listki laurowe

2 łyżeczki goździków

3 łyżeczki czarnego kardamonu

1 łyżka zielonego kardamonu

1 laska cynamonu

1 łyżeczka nasion kopru

4 suszone papryczki

1 kg czerwonej cebuli

pokrojonej w plasterki

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka proszku chili

3 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżeczki świeżej pasty czosnkowej

1 łyżka puree z chili

2 pokrojone w kostkę pomidory

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 kg jagnięciny

2 łyżki poszatkowanych liści kolendry

ćwiartki pomidorów

świeżo pokrojony imbir

listki kolendry do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Wysuszone papryczki chili moczymy w gorącej wodzie przez 15-20 minut. Potem miksujemy je na gładką masę. Na rozgrzany olej wrzucamy przyprawy: liść laurowy, goździki, czarny i zielony kardamon, laski cynamonu, odrobinę kopru włoskiego i chili. Wrzucamy wszystko na patelnię. Dodajemy cebulę. W czasie smażenia dodajmy przyprawy sproszkowane. Odrobina kurkumy, garść chili, trochę kolendry.
Dodajemy trochę pasty imbirowej, świeży imbir i czosnek. Dolewamy wody, żeby nie spalić przypraw. Dorzucamy pomidory i przecier pomidorowy. Solimy. Dorzucamy mięso. Gdy mięso jest już przysmażone, znów dodajemy wody. Dusimy pół godziny na małym ogniu. Tuż przed zdjęciem z ognia wrzucamy świeżo krojoną kolendrę. Danie ozdabiamy ćwiartką pomidora, świeżo pokrojonymi paseczkami imbiru i listkiem kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Jagnięcina mechoui
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Kotlety schabowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Staropolski bigos
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.