Zupy

  

Zupa to rozgrzewająca i sycąca potrawa, szczególnie, jeśli poda się ją w formie kremu lub doda do niej ziemniaków. Często serwowana jest z dodatkiem ryżu lub makaronu. Przygotowuje się ją na wywarze warzywnym, mięsnym lub mięsno-warzywnym. Istotną rolę w przyrządzaniu zup odgrywają przyprawy i zioła.

Zupa krem

Sycące zupy krem przygotowuje się np. z białych warzyw: pora, pietruszki, ziemniaka, selera, ciecierzycy i kalafiora. W sezonie warto dodać także białe szparagi. Kremowa zupa powstanie także ze szpinaku i marchewki. Krem można przyrządzić z bobu, dyni bądź ciecierzycy. Gęste danie z coraz lepiej znanego topinamburu także będzie pyszne.

Zupa dyniowa

Zupę dyniową przygotowuje się w różnych wersjach: na ostro z curry i papryczkami chili, na słodko lub z formie kremu. Danie z dyni jest jeszcze smaczniejsze, kiedy dodamy do niego imbir. Do potrawy pasują także zacierki. Zupę dyniową przyrządza się na mleku, np. kokosowym. Potrzeba do niej obranej ze skóry dyni bez pestek, a także cukru, pieprzu i soli do smaku. Potrawę doprawia się także kurkumą i czosnkiem. Do zupy z dyni często dodaje się ziemniaki. Wywar najlepiej przygotować na zeszklonej cebuli.

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy może powstać z czerwonej lub zielonej odmiany. Do soczewicy idealnie pasują pomidory oraz ziemniaki. Potrawę można przyrządzić w wersji warzywnej: na bulionie ugotowanym z warzyw, a także na wywarze mięsnym, np. z żeberek wieprzowych i podudzia kurczaka. Najlepsze przyprawy do zupy soczewicowej to: czosnek, ostra papryka, tandari masala lub garam masala i curry. Do wywaru warto też dodać mleko kokosowe i cebulę.

Zupa meksykańska

Zupę meksykańską podaje się z mięsem mielonym. Do jej przygotowania potrzeba kukurydzy i białej fasoli z puszki, cebuli, papryki oraz pomidorów. Potrawę przyprawia się solą, ostrą mieloną papryką, majerankiem oraz pieprzem i niewielką ilością cukru. Do zupy meksykańskiej dodaje się też koncentrat pomidorowy.

Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa, zwana też warzywną, to jedna z najpopularniejszych polskich potraw podawanych na pierwsze danie. Przygotowuje się ją na mięsnym wywarze, np. drobiowym lub wołowo-wieprzowym. Do zupy jarzynowej najczęściej dodaje się marchewkę, seler, por, ziemniaki, kalafior, czasem także fasolkę szparagową. Wywar zabiela się śmietaną i doprawia do smaku solą oraz pieprzem. Potrawę dekoruje się posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

Zupa ogórkowa

Zupę ogórkową przyrządza się na wywarze z mięsa lub mięsa z kością. Bulion często gotuje się na żeberkach wieprzowych oraz warzywach: marchewce, selerze, porze i pietruszce. Ogórkowa nabierze ciekawego aromatu, jeśli przed dodaniem do wywaru podsmażymy warzywa na oleju. Ogórki na zupę należy zetrzeć na tarce i odsączyć z zalewy, po czym podsmażyć je na maśle. Następnie trzeba do wywaru trzeba dodać ziemniaki i pozostałe warzywa, a także zalewę z ogórków. Zupę należy zagotować i dodać do niej śmietanę oraz doprawić pieprzem i solą.

Zupa pieczarkowa

Do przygotowania zupy pieczarkowej potrzebne są pieczarki, cebula, por, ziemniaki oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Pieczarkową najlepiej ugotować na mięsno-warzywnym wywarze. Pieczarki przed dodaniem do zupy należy lekko podsmażyć. Zanim wrzucimy je na patelnię, warto oprószyć je pieprzem i solą. Zupę można zagęścić śmietaną.

Zupa cebulowa

Cebulę do zupy cebulowej należy dusić na maśle dotąd, aż stanie się przezroczysta. Trzeba ją przez cały czas mieszać, aby nie zrumieniła się zbyt mocno. Do cebuli dodaje się liść laurowy i tymianek, po czym dusi przez około 30 minut na małym ogniu. Następnie należy wlać białe wytrawne wino, a gdy ono odparuje, dodać bulion warzywny. Zupa gotuje się około 20 minut. Można doprawić ją do smaku solą i pieprzem. Cebulową podaje się także w formie kremu. Najlepiej dodać do niej czosnek i ziemniaki, aby była gęsta, po czym zmiksować na gładką masę. Krem z cebuli serwuje się np. z grzankami z żółtym serem i natką pietruszki.

Zupa fasolowa

Fasolę na zupę należy zalać wodą i odstawić na całą noc. Namoczone strączki należy ugotować z dodatkiem liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Do wywaru trzeba dodać podsmażony boczek, czosnek i cebulę. Do zupy fasolowej warto też wkroić ziemniaki, pietruszkę, marchewkę oraz selera. Fasolową zagęszcza się za pomocą tzw. zasmażki przygotowanej z podsmażonych mąki i masła. Zupę doprawia się solą i pieprzem. Najlepiej podawać ją kilka godzin po ugotowaniu, aby odczuć pełnię smaku i aromatu.

Zupa pomidorowa

Zupę pomidorową gotuje się na wywarze mięsnym lub warzywnym. Do przygotowania pomidorowej można też wykorzystać rosół. Do zupy dodaje się liść laurowy, ziele angielskie, cebulę, marchewkę, seler, pietruszkę oraz pieprz i sól. Można ją zagęścić śmietaną. Pomidorówka nabierze ciekawego smaku po dodaniu bazylii, oregano i papryczki chili. Zupę pomidorową często przyrządza się na bazie koncentratu, jednak dużo smaczniejsza jest ta zrobiona ze świeżych pomidorów. Trzeba je sparzyć, obrać ze skórki i przecisnąć przez sitko. Potrawę podaje się z makaronem lub ryżem.

Liczba znalezionych przepisów: 559


            Węgierska zupa rybna
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

            Chłodnik z melona
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

            Lekka zupa z grzybami shiitake
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

            Meksykańska zupa z kukurydzy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

            Krem z bobu z kokosowym bekonem
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

            Krem z marchewki i rabarbaru
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

            Krem z kalarepy, jabłka i żurku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

            Botwinkowe bliny
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

            Wegański chłodnik litewski
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

            Zalewajka na żurku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Zupa piwna z grzankami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Zupa po warmińsku z pulpecikami i zacierkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Rumpuć
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Rosół czosnkowy z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Ulubiona zupa soczewicowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

            Chowder rakowy
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

            Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy

            Zupa serowa z sadzonymi jajkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

            Zupa rybna na sandaczu
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Ekspresowa grzybowa zalewajka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

            Polewka kminkowa z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Liczba znalezionych przepisów: 559